Щоб запечений гусак вийшов смачним і соковитим, тушку треба обов’язково замаринувати перед запіканням. В даному випадку для цього етапу будемо використовувати гірчицю. Соус пом’якшить м’ясо і зробить його ароматнішим. Для начинки рекомендуємо вибирати кислі яблука з невеликою часткою солодощі, а також чорнослив без кісточок. Нотки гірчиці, соковиті яблука і ароматний чорнослив відмінно поєднуються і м’ясом гусака і вдало підкреслюють його натуральний смак.
Інгредієнти: на 6 порції.
- Гусак – 3,5 – 4 кг
- Гірчиця – 100 – 150 гр.
- Яблука – 1 кг
- Чорнослив – 150 гр.
- Перець чорний мелений – за смаком
- Сіль – за смаком
Процес приготування:
Приступимо до приготування гусака з яблуками і чорносливом, запеченого у фользі в духовці. Готуємо гусака. Шкіру при необхідності смалимо, зайвий жир зрізаємо, тушку ретельно промиваємо й обсушуємо. Робимо неглибокі проколи тонким ножем в області грудки, стегон і черевця. Це потрібно для того, щоб при запіканні жир вытапливался і витікав назовні, що зробить шкіру рум’яною і хрусткою. Крім цього, тушка краще промаринується. Обмазуємо гусака з усіх боків гірчицею, посипаємо сіллю, зсередини перчимо. Закриваємо харчовою плівкою для герметичності і прибираємо в холодильник. Для маринування необхідно витримати тушку не менше шести годин.
Яблука миємо, обсушуємо. Розрізаємо плоди на четвертинки і вирізаємо насінну коробочку. Чорнослив без кісточок добре промиваємо в теплій воді і обсушуємо на рушник. Дістаємо гусака з холодильника і укладаємо у внутрішню порожнину підготовлені яблука і чорнослив.
Закриваємо черевце, сколів краю дерев’яною шпажкою або зашивши їх ниткою.
Обертаємо фаршированого гусака фольгою, направляючи блискучу сторону всередину. Укладаємо тушку на деко. Духовку розігріваємо до температури 250 градусів. Встановлюємо деко з гусаком на середньо-нижній рівень і запікаємо протягом сорока хвилин.
Після закінчення зазначеного часу фольгу розкриваємо, знижуємо температуру духовки до 180 градусів і продовжуємо запікання далі ще близько чотирьох годин.
Готовий гусак повинен добре зарум’яниться. Також перевірити готовність можна, проколів тушку дерев’яною шпажкою: якщо виділяється рожевий сік, то потрібно запікати далі. Якщо сік прозорий – гусак готовий. Під час запікання бажано періодично поливати тушку виділяється соком, щоб шкіра рівномірно румянилась і стала хрусткою.
Готового гусака перекладаємо з дека на сервірувальне блюдо. Прикрашаємо порізаними на шматочки свіжими яблуками. Подаємо в гарячому вигляді.
Приємного апетиту!
Гусак з хрусткою скоринкою цілком у духовці Гусак з яблуками в духовці Гусак з яблуками і чорносливом в духовці Гусак з яблуками у фользі в духовці Гусак цілком у духовці Гусак цілком у фользі в духовці Різдвяний гусак з яблуками