Чорна смородина належить до небагатьох ягід, які містять багато природного пектину, тому з неї готують смачне желе. Рецептів желеподібного варення багато: сире желе, желе з варивом, желе з пектином або агар-агаром, і кожна господиня може вибрати за своїм смаком. У цьому рецепті вам пропонується приготувати смородинове желе-п’ятихвилинку з подрібненням ягоди на м’ясорубці. Цукор і ягоди для такого желе беруться в пропорції 1:1.
Інгредієнти: на 1 л.
- чорна Смородина – 1 кг
- Цукор-пісок – 1 кг
Процес приготування:
Почнемо готувати густе желе з чорної смородини п’ятихвилинка на зиму. Чорну смородину для варіння желе готують заздалегідь. Ягоди ретельно перебирають, очищають від плодоніжок і дрібного сміття.
Потім ягоди промивають під проточною водою або у великій мисці, міняючи воду кілька разів. Промиті ягоди пересипають на товсте рушник або газети, розподіливши їх рівним шаром. Сушать смородину не менше 3 годин, так як попадання води в варення швидко приведе його до бродіння.
Суху смородину перекручують на м’ясорубці з дрібною решіткою або подрібнюють за допомогою кухонного комбайна.
Отримане смородинове пюре переливають в посуд для варіння варення, насипають до нього розраховану кількість цукру і ставлять на плиту, включивши середній вогонь. Дерев’яною ложкою смородину з цукром перемішують.
Заздалегідь або одночасно з приготуванням варення, стерилізують в духовці протягом 15 хвилин при 250° С чисті банки. Кришки закаточні кип’ятять 10 хвилин на невеликому вогні.
Варення доводять до кипіння і одночасно знімають з поверхні пінку, її у смородини дуже багато. Варять варення, включивши таймер, рівно 5 хвилин від початку кипіння.
Гаряче варення розливають по стерильним банкам і відразу герметично закупорюють. Після охолодження смородина набуває текстуру досить щільного желе. Зберігати смородинове желе можна не тільки в підвалі, але і в умовах квартири.
Вдалих і смачних заготовок!
Варення з чорної смородини Желе з чорної смородини Желеподібне варення 5-хвилинка з чорної смородини Чорна смородина на зиму