Цікавий рецепт, який варто приготувати, – хашлама зі свинини з картоплею. Її, як правило, кавказці готують з бараниною. Однак це не жорстке правило. У хід йде і свинина, і яловичина, і птах. М’ясо гаситься у власному соку разом з овочами, завдяки чому набуває незвичайно приємний смак і виражену насиченість. Готувати хашламу дуже просто – потрібно скласти всі інгредієнти шарами в казан або каструлю. Мабуть, єдиний недолік страви – це тривалість приготування. Тушкується воно не менше двох годин, оскільки потрібно, щоб м’ясо стало м’яким.
Інгредієнти: на 4 порції.
- Свинина – 400 гр.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Болгарський перець солодкий – 1 шт.
- Часник – 4 зуб.
- Картопля – 2 шт.
- Баклажан – 1 шт.
- Помідори свіжі – 1 шт.
- Зелень – 1 пучок
- Перець чорний мелений – за смаком
- Сіль – за смаком
Процес приготування:
Почнемо готувати хашламу зі свинини з картоплею. Свинину промиваємо, обсушуємо й розрізаємо на невеликі шматки. Занадто дрібно розрізати не варто.
Кладемо м’ясо на дно товстостінної каструлі, посипаємо його сіллю і чорним меленим перцем. Зверніть увагу, що масло додавати не потрібно.
Ріпчасту цибулю звільняємо від лушпиння і ріжемо тонкими пір’ям або полукружиями.
Викладаємо нарізану цибулю на м’ясо.
Моркву чистимо від верхньої шкірки, промиваємо та нарізаємо на тонкі кухлі або півкруги. Розподіляємо їх поверх цибулі. Злегка присипаємо сіллю.
Картоплю очищаємо від шкірки, промиваємо та нарізаємо невеликими шматочками.
Викладаємо картоплю слідом за морквою. Намагаємося розподілити її рівним шаром.
Часник очищаємо від лушпиння і нарізаємо тонкими слайсами. Розсипаємо їх поверх картоплі. Злегка солимо.
Болгарський перець очистити від плодоніжки і насіння, промиваємо та нарізаємо на тонкі смужки.
Розподіляємо перець на картопляному шарі.
Баклажан ріжемо тонкими кружками, які потім розрізаємо на половинки. Викладаємо їх поверх перцю. Знову злегка солимо.
Помідори промиваємо, обсушуємо і ріжемо на тонкі часточки. Закриваємо помідорним шаром поверхню страви.
Закриваємо каструлю кришкою і ставимо на плиту. Після того, як страва закипить, зменшуємо температуру плити до мінімуму і готуємо хашламу півтора – дві години при повільному кипінні. Заважати інгредієнти не потрібно. Орієнтуємося по готовності м’яса: якщо воно стало легко розпадатися на волокна, значить страва вже можна знімати з плити.
Розкладаємо готову хашламу по глибоких мисках разом з бульйоном. Поверхня посипаємо рубаною зеленню. Подаємо в гарячому вигляді.
Приємного апетиту!
Хашлама Хашлама в казані Хашлама з свинини