Якщо хочеться приготувати на природі що-небудь смачне і ситне для великої компанії, а шашлики вже набридли, чому б не зупинити свій вибір на хашламе? Дуже смачне кавказьке блюдо з цікавою назвою можна приготувати в казані на багатті. Сам процес стане цікавим дійством, і результат нікого байдужим не залишить. Цим соковитим м’ясним блюдом можна нагодувати всю компанію, а такий смачний обід точно запам’ятається!


Інгредієнти: на 6 порції.

  • Свинина – 2,5 кг
  • Цибуля ріпчаста – 1,5 кг
  • Морква – 1 кг
  • Пиво (світле) – 1 л
  • Болгарський перець солодкий – 1 кг
  • Перець чилі – 2 шт.
  • Картопля – 2 кг
  • Баклажан – 1 кг
  • Помідори свіжі – 1 кг
  • Базилік свіжий – 1 пучок
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Сіль – за смаком

Процес приготування:

Готувати хашламу з свинини на багатті в казані просто! Болгарський перець очистити від плодоніжки і насіння, промиваємо та нарізаємо підготовлену м’якоть на поздовжні сегменти.

Ріпчасту цибулю звільняємо від лушпиння і нарізаємо тонкими кільцями або полукружиями.

Помідори промиваємо, обсушуємо і ріжемо на великі часточки.

Свинину обсушуємо й розрізаємо на порційні шматки упоперек волокон.

Тепер укладаємо в казан підготовлені інгредієнти. Можна розділити всі овочі та м’ясо на дві-три частини і викладати їх повторюваними шарами. А можна укладати компоненти і по одному шару. На дно казана висипаємо половину цибулі, на нього розподіляємо свинину. Посипаємо м’ясо сіллю і чорним меленим перцем і засипаємо залишилися цибулею. Викладаємо гілки базиліка.

Моркву очищаємо від верхньої шкірки, промиваємо та нарізаємо тонкими кружечками. Викладаємо моркву на базилік. Разом з морквою кладемо і цілий стручок перцю чилі.

Наступний шар – болгарський перець. Баклажани миємо й ріжемо кубиками. Розподіляємо поверх з перців. Присипаємо сіллю і чорним меленим перцем.

На баклажани викладаємо скибочки помідорів. Картоплю очищаємо від шкірки. Якщо бульби великі, то розрізаємо на кілька частин. Якщо картопля дрібний, то залишаємо як є. Розподіляємо картопля по поверхні овочів. Кладемо залишився перець чилі, солимо.

Завершальним етапом «складання» хашлама вливаємо пиво. Закриваємо казан кришкою і встановлюємо над багаттям.

Доводимо хашламу до кипіння і варимо три – три з половиною години, поки м’ясо не стане повністю м’яким. Для того, щоб кипіння було повільним і рівномірним, можна казан встановити на вугілля.

Розкладаємо готову хашламу по глибоких тарілках разом з бульйоном і картоплею. Подаємо в гарячому вид вигляді зі свіжою зеленню.

Приємного апетиту!

Хашлама Хашлама в казані Хашлама з свинини Хашлама на пиві