Багато господинь вважають, що холодець з курки готується тільки з додаванням желатину, інакше бульйон не застигне. Насправді, курячі лапки, хрящі, крила, шия, містять достатньо желюючий речовини. Якщо відварити разом з куркою додаткові курячі лапки, холодець гарантовано застигне. Кількість і пропорції курячих частин дивіться у даному рецепті.
Інгредієнти: на 6 порції.
- Курка – 600 гр.
- Курячі лапки – 10 шт.
- Морква – 1 – 2 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 головка
- Лавровий лист – 2 шт.
- Перець чорний горошок – 3 шт.
- Перець духмяний горошок – 2 шт.
- Часник – 4 зуб.
- Сіль – за смаком
- Зелень – для прикраси
- Яйце (варене) – 3 шт.
- Огірки солоні – 1 – 2 шт.
- Зелень – для прикраси
Процес приготування:
Як приготувати холодець з курки без желатину в мультиварці? Курку ретельно миємо і прибираємо надлишок шкіри і жиру, якщо вони є – так холодець буде менш калорійним. Розрізаємо птицю на складові частини, кладемо в каструлю і заливаємо холодною водою. Залишаємо замачиваться на три-чотири години, щоб кров вийшла. Так бульйон при подальшій варінні буде більш прозорим.
Лапки промиваємо і ножем знімаємо з них грубу шкіру. Щоб було простіше це зробити, поміщаємо лапки в гарячу воду на кілька хвилин, а потім занурюємо в холодну. Після такої маніпуляції шкіра легко відійде.
Відрізаємо у лапок фаланги з кігтями. Моркву очищаємо від верхньої шкірки, миємо. Ріпчасту цибулю промиваємо прямо в лушпинні, не знімаючи її.
В чашу мультиварки кладемо шматки курки, підготовлені курячі лапки, цілу моркву, ріпчасту цибулю і заливаємо водою, щоб вона покрила всі інгредієнти. Відразу додаємо сіль, лаврове листя і горошини перцю. Встановлюємо чашу в прилад, закриваємо кришку і натискаємо програму «Тушкування» на чотири години.
Після варіння чашу дістаємо і даємо вмісту трохи охолонути. Потім витягуємо шматки курки і моркву. Прянощі, цибуля і курячі лапки викидаємо. Руками відокремлюємо курятину від кісток, попутно витягуючи і викидаючи хрящі.
Бульйон проціджуємо через марлю або дрібне сито. Якщо є бажання зробити холодець менш жирним, то даємо бульйону охолонути – на його поверхні утворюється жирова плівка. Її знімаємо, а бульйон знову трохи нагріваємо, щоб він став більш рідким.
На дно тарілок або форм укладаємо курятину. Поверх розподіляємо пропущений через прес часник. Також в якості прикраси розкладаємо порізані на тонкі скибочки моркву і солоний огірок. Варені яйця очищаємо, ріжемо на кружечки і також викладаємо їх у форми.
Заливаємо форми бульйоном. Остуджуємо їх і ставимо в холодильник на п’ять-шість годин. Після того, як холодець застигне, перевертаємо форми догори дном на плоску тарілку і подаємо до столу, прикрасивши зеленню.
Приємного апетиту!
Рецепти на Новий рік Холодець Холодець без желатину в мультиварці Холодець з курки Холодець з курки в мультиварці