Для запікання вибираємо качку пожирніше – вона буде виділяти більше соку і вийде ніжною. Звичайно, при цьому бажано, щоб птах був молодий: її м’ясні волокна не встигли загрубеть, що безпосередньо позначиться на смаку. У даному рецепті для маринування пропонуємо використовувати мед і апельсиновий сік. А для начинки беремо все ті ж цитруси і трохи яблук. Запікаємо тушку в рукаві – це зручно, чисто і відносно швидко.


Інгредієнти: на 6 порції.

  • Качка домашня – 2 кг
  • Мед – 1 ст. л.
  • Сіль – за смаком
  • Перець червоний мелений – за смаком
  • Апельсин – 2 шт.
  • Яблука – 3 шт.

Процес приготування:

Почнемо готувати качку з медом і апельсинами в рукаві в духовці. Тушку качки ретельно зачищаємо, щоб на шкірі і у внутрішній порожнині не залишалося ніяких забруднень. Якщо на шкірі залишилися «пеньки» від пір’я, смалимо їх над полум’ям. Потім промиваємо птицю і обсушуємо паперовими рушниками. Ділянки з жиром в області куприка і шиї вирізаємо.

На шкірі грудки робимо поперечні надрізи. Тушку посипаємо сіллю і червоним меленим перцем. Прянощі втираємо долонями в качку, рівномірно розподіляючи їх зсередини і зовні тушки.

Готуємо начинку. Для цього яблука промиваємо, обсушуємо і ріжемо на чотири частини. Вирізаємо насіннєві коробочки і нарізаємо на шматочки поменше. Апельсин очистити від шкірки. Розбираємо його на часточки і намагаємося видалити всі білі прожилки.

Підготовленими шматочками яблук і часточками апельсина начиняємо черевце качки. Краї шкіри заколюємо зубочистками або зшиваємо щільними нитками, як на фото.

Другий апельсин очищаємо і видаляємо білі плівки. М’якоть подрібнюємо заглибним блендером. Грунтовно пюрировать не варто, достатньо просто домогтися подрібнення і появи соку. В отриману масу додаємо мед і розчиняємо його.

Начинену тушку рясно змащуємо отриманим апельсиново-медовим маринадом. Поміщаємо птицю в глибоку миску, щільно затягуємо харчовою плівкою і ставимо в холодильник для маринування на сім-вісім годин. Зручно залишати на ніч, а вранці або вдень вже приступати до подальшого запікання.

Після закінчення часу маринування дістаємо тушку з холодильника і поміщаємо в рукав для запікання. Зав’язуємо його щільно з обох сторін. Укладаємо качку в рукаві на деко і ставимо в попередньо розігріту до 190 градусів духовку. Запікаємо протягом двох-двох з половиною годин.

Готову качку дістаємо з духовки, акуратно звільняємо від рукави і перекладаємо на сервірувальне блюдо. Подаємо на стіл в гарячому вигляді, прикрасивши зеленню.

Приємного апетиту!

Качка в духовці Качка в духовці на Новий рік 2023 Качка з апельсинами і медом в духовці Качка з яблуками в духовці Качка цілком у духовці Рецепти на Новий рік