Щоб холодець вийшов дійсно смачним, бажано, щоб до його складу входило кілька видів м’яса. По-перше, яловичина. По-друге, рулька, не дуже жирна. По-третє, свинячі ніжки – вони гарантують щільне желювання. Щоб холодець мав привабливий вигляд, прикрашаємо його при подачі зеленню.


Інгредієнти: на 6 порції.

  • Свинячі ноги – 2 шт.
  • Свиняча рулька – 1 шт.
  • Яловичина – 600 гр.
  • Свинина – 400 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 2 головки
  • Морква – 2 шт.
  • Лавровий лист – 2 шт.
  • Сіль – за смаком
  • Перець чорний горошок – 5 шт.
  • Часник – 4 зуб.
  • Зелень – для прикраси

Процес приготування:

Приступимо до приготування холодцю зі свинячих ніжок, рульки і яловичини без желатину. Свинячі ніжки і гомілку, яловичину і свинину ретельно промиваємо. Шкіру зачищаємо ножем до ідеальної чистоти. Свинячі продукти разрубаем на частини і укладаємо разом з яловичиною і свинячий м’якоттю в каструлю. Заливаємо водою так, щоб покрити м’ясні інгредієнти шаром в пару сантиметрів. Доводимо до кипіння, знімаємо шумівкою піну і варимо на маленькому вогні протягом чотирьох годин.

Після цього додаємо за смаком сіль, лаврове листя і горошини чорного перцю. Моркву очищаємо, промиваємо і закладаємо в каструлю. Ріпчасту цибулю моєму в лушпинні і відправляємо слідом за морквою. Продовжуємо варити все разом ще одну годину.

Після варіння яловичину і свинячі частини витягаємо ополоником в окрему миску. Спеції, цибуля і морква також витягаємо і далі не використовуємо.

Часник очищаємо, промиваємо, обсушуємо, подрібнюємо і закладаємо в бульйон. Розмішуємо і даємо постояти хвилин десять, щоб бульйон наситився ароматом.

Свинячу рульку і ніжки перебираємо: кістки і хрящі викидаємо, а м’якоть подрібнюємо і складаємо в миску. Свинину і яловичину розбираємо на волокна, також кладемо в миску і перемішуємо всі разом. Отриману суміш розподіляємо за формами і заливаємо бульйоном. Охолоджуємо і ставимо в холодильник.

Орієнтовно через п’ять-шість годин холодець застигне і стане щільним. Перед подачею з поверхні холодцю видаляємо сформувався жировий шар – так страва буде менш жирним.

Приємного апетиту!

Холодець з свинини в каструлі Холодець з свинини і яловичини Холодець з яловичини Холодець зі свинячих ніжок і рульки без желатину Холодець зі свинячої рульки без желатину Холодець зі свинячої рульки в каструлі