Холодний борщ, або борщ – легке перша страва, яке здатне втамувати голод і освіжити в спекотний день. Таке блюдо готується без м’яса на основі води, квасу або овочевого бульйону. Для гостроти можна додати часник або гірчицю, для додання пікантною кислинки – лимонну кислоту.
Інгредієнти: на 4 порції.
- Буряк – 1 – 2 шт.
- Яйце – 1 – 2 шт.
- Огірки – 0,5 – 1 шт.
- Зелень – 1 пучок
- Лимонна кислота – за смаком
- Сіль – за смаком
- Перець чорний мелений – за смаком
- Сметана або Йогурт – за смаком
- Вода кип’ячена – 2 л.
Процес приготування:
Щоб приготувати холодний борщ з лимонною кислотою, буряк відварити в мундирі до готовності, остудіть, очистіть, потріть на крупній тертці.
Зелень помийте і дрібно наріжте.
Яйця зваріть круто, остудіть в холодній воді, потім очистіть від лушпиння і розріжте навпіл. Одну половину натріть на тертці.
Огірки помийте і потріть на крупній тертці.
Перекладіть всі інгредієнти в каструлю, посоліть і приправте за смаком, перемішайте, залийте охолодженою кип’яченою водою. Перемішайте борщ, спробуйте на смак, додайте лимонну кислоту. Розлийте страву по тарілках, заправте сметаною, покладіть в тарілку половину вареного яйця.
Приємного апетиту!
Борщ холодний класичний Борщ холодный Холодний борщ Холодний борщ з буряків Холодник Холодник по-білоруськи