Холодний борщ вдало урізноманітнює меню в жарку пору року. Такий суп вгамує і голод, і спрагу, а також відмінно освіжить. Для його приготування потрібно заздалегідь відварити буряк, картоплю і яйця. Потім залишиться лише компоненти подрібнити і змішати їх з водою і спеціями. На відміну від класичного гарячого борщу, цей холодний варіант вимагає мінімум зусиль. А час для приготування можна значно заощадити, якщо відварити овочі та яйця заздалегідь.
Інгредієнти: на 4 порції.
- Вода кип’ячена – 500 мл
- Буряк (варена) – 1 шт.
- Картопля (варена) – 1 шт.
- Огірки – 1 шт.
- Редис – 5 шт.
- Яйце (варене) – 3 шт.
- Лимонний сік – 1 – 2 ст. л.
- Сіль – за смаком
- Цукор-пісок – за смаком
- Цибуля зелена – 1 пучок
- Кріп – 1 пучок
- Петрушка – 3 пучка
- Сметана – за смаком
Процес приготування:
Для того щоб приготувати холодний борщ з вареним буряком, готуємо продукти для приготування холодного борщу. Для цього буряк і картоплю попередньо відварюємо до м’якості., охолоджуємо і очищаємо від шкірки. Яйця варимо до твердого жовтка протягом 10-12 хвилин. Даємо яйцям охолонути і очищаємо їх від шкаралупи. Зелень промиваємо й обсушуємо. Редис і огірки промиваємо і зрізаємо кінчики.
У ємність, в якій будемо готувати холодний борщ, наливаємо вказану кількість води. Додаємо сіль і цукор за смаком, видавлюємо сік з лимона.
Варений буряк натираємо на крупній тертці і опускаємо в ємність з водою.
Відварну картоплю нарізаємо невеликими кубиками. Огірок також ріжемо на дрібні шматочки. Редис і яйця можна подрібнити ножем, а можна натерти на крупній тертці. Зелень дрібно рубаємо ножем і злегка розминаємо руками, щоб виділився сік і з’явився аромат. Підготовлені інгредієнти перемішуємо один з одним в окремому посуді.
Суміш викладаємо в ємність до буряка з водою і перемішуємо. Перед подачею рекомендується дати борщу настоятися десять-п’ятнадцять хвилин. У кожну порційну тарілку за бажанням можна додати трохи сметани.
Приємного апетиту!
Борщ Борщ холодний класичний Холодний борщ Холодний борщ класичний Холодник класичний Холодник на воді