У спекотні літні дні, мабуть, самим затребуваним супом є холодник. І не дивно – він освіжає і допомагає втамувати спрагу. У даному рецепті пропонуємо використовувати не тільки коренеплоди буряка, але і її бадилля. Це додасть холоднику цікавий присмак, а також додасть додаткові вітаміни і клітковину. Рекомендуємо використовувати молоду буряк, так як і сам коренеплід, і бадилля в незрілому стані більш ніжні.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Буряк (з бадиллям) – 5 – 6 шт.
  • Кріп – 1 пучок
  • Цибуля зелена – 1 пучок
  • Огірки – 4 – 5 шт.
  • Кефір – 1 л
  • Оцет яблучний 6% – 1,5 ч. л.
  • Сіль – за смаком
  • Сметана – за смаком
  • Яйце (варене) – 2 шт.

Процес приготування:

Готувати холодник на кефірі з буряком легко! Буряк разом з бадиллям ретельно промиваємо під проточною водою. Щоб повністю очистити коренеплоди від забруднень і піску, зручно використовувати щітку. Огірки, пір’я зеленої цибулі і зелень кропу також промиваємо й обсушуємо.

буряків відрізаємо бадилля і ріжемо її на короткі дрібні відрізки.

Коренеплоди буряка нарізаємо маленькими брусочками.

Нарізану буряк покласти в сотейник. Додаємо воду в такій кількості, щоб заповнити обсяг буряків. Ставимо сковороду на плиту і доводимо вміст до кипіння. Протягом десяти-п’ятнадцяти хвилин тушкуємо буряк на середній температурі при періодичному помішуванні. В кінці приготування додаємо подрібнену бадилля і тушкуємо ще пару хвилин. Знімаємо сковороду з плити і перекладаємо вміст в каструлю, в якій будемо готувати холодник. Даємо буряках повністю охолонути.

Пір’я зеленої цибулі і кріп подрібнюємо за допомогою ножа. Нарізану зелень трохи розминаємо руками, щоб виділилося трохи соку, а аромат став інтенсивніше.

У огірків зрізаємо кінчики з обох сторін, щоб уникнути можливої гіркоти. Нарізаємо огірки маленькими кубиками.

В каструлю до остиглої буряках додаємо подрібнену зелень і кубики огірка. Вливаємо кефір, перемішуємо. Додаємо яблучний оцет і сіль за смаком. Якщо це необхідно, можна додатково додати трохи холодної води. Щоб смак холодника став насиченішим, рекомендується дати йому настоятися в холодильнику пару годин. При подачі можна додати в кожну порційну тарілку з холодником трохи сметани і половинки вареного яйця.

Приємного апетиту!

Борщ на кефірі Борщ холодний класичний Борщ холодный Холодний борщ з буряків Холодний борщ з вареним буряком Холодний борщ на кефірі Холодник з буряка Холодник класичний