Рецептів ірландського хліба досить багато, причому кожен відрізняється або особливими добавками, або відмінним процесом приготування. І все ж більшість кулінарів вважають, що справжній ірландський хліб – це швидка випічка на основі кефіру, цільнозерновий борошна і соди. Тісто замішується швидко, приправляється спеціями і запікається до рум’яної скоринки. Такий хліб не містить дріжджів і відмінно підходить прихильників правильного харчування.
Інгредієнти: на 6 порції.
- Кефір – 300 мл
- Масло оливкове – 3 ст. л.
- Сіль – 0.5 ч. л.
- Цукор-пісок – 2 ч. л.
- Борошно цільнозернові – 150 гр.
- Борошно пшеничне – 300 гр.
- Сода харчова – 1 ч. л.
- Оцет столовий 9% – 1 ч. л.
- Кмин – 0.5 ч. л.
Процес приготування:
Як почати готувати ірландський цільнозерновий хліб в хлібопічці? Вливаємо в форму хлібопічки злегка підігрітий кефір. Годиться продукт будь-якої жирності.
Далі вливаємо до кефіру оливкова олія холодного віджиму. Воно дає хлібу тонкий характерний присмак. Потім вводимо у чашу сіль та цукровий пісок.
Цільнозернове і пшеничне борошно просіваємо через сито і висипаємо в чашу поверх рідкої суміші. У невеликій окремій ємності гасимо соду оцтом і викладаємо отриману кашку на борошно. Слідом додаємо кмин. Можна використовувати як насіння цілком, так і мелені.
Поміщаємо чашу в хлібопічку, закриваємо кришкою і ставимо програму замісу тіста. Час програми повинно бути десять – п’ятнадцять хвилин.
Іншими словами, заміс повинен бути досить швидким, щоб тісто зберегло легкість. Після замісу тісто має оформитися в м’який шар.
Далі вибираємо програму випічки бездріжджового хліба на вагу 750 грам. Натискаємо кнопку старту. Після того, як програма завершить свою роботу і сповістить звуковим сигналом, можна діставати форму з готовим хлібом. Перевертаємо її догори дном і дістаємо гарячу хлібину.
Виріб кладемо для охолодження на решітку, щоб конденсат не розмочив скоринку. У остиглого хліба низькопористий м’якуш і щільна кірочка.
Приємного апетиту!
Бездріжджовий хліб в хлібопічці Білий хліб в хлібопічці Хліб в домашніх умовах Хліб в хлібопічці на 750 грам Хліб в хлібопічці на 900 грам Цільнозерновий хліб в хлібопічці