Пропонуємо рецепт житнього ароматного хліба на кефірі. Приємний бонус – відсутність дріжджів. Для легкості і розпушення тіста використовуємо харчову соду, для ароматизації – пряні трави. Тісто можна замішувати, звичайно, в хлібопічці в режимі швидкого замісу, а можна і руками зробити цей процес. У даному рецепті приготуємо хлібну масу вручну, щоб показати, як виглядає тісто до випічки. Після того, як хліб буде готовий, пропонуємо змастити скоринку пропущеним через прес часником. Такий хліб буде ідеальним доповненням до супів.


Інгредієнти: на 6 порції.

  • Кефір – 500 мл
  • Борошно пшеничне – 400 гр.
  • Житнє обдирне борошно – 400 гр.
  • Гарбузова олія – 3 ст. л.
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Цукор-пісок – 1 ч. л.
  • Сода харчова – 1 ч. л.
  • Оцет столовий 9% – 1 ч. л.
  • Базилік сушений – 0.5 ч. л.
  • Кмин – 0.5 ч. л.
  • Мак – 2 ч. л.
  • Часник – 2 зуб.

Процес приготування:

Що ж потрібно для приготування житнього хліба на кефірі в хлібопічці? Для замісу тіста в миску поміщаємо злегка нагріте кефір. Додаємо в нього сіль та цукровий пісок, розмішуємо.

Далі додаємо масло гарбузового насіння. Як варіант, можна використовувати оливкову олію холодного віджиму. Ці масла дають тонкий смаковий нюанс, а саме гарбузове – ще і характерний колір.

Всипаємо кмин. Можна додати як цілі насіння, так і мелений. В останньому випадку м’якуш виходить дуже ароматним.

Кладемо сушений базилік. В окремій невеликій ємності гасимо соду оцтом і виливаємо отриману кашку в миску до решти інгредієнтів. Перешиваємо всі разом до однорідності.

Житнє і пшеничне борошно просіваємо через сито і додаємо в кефірну масу. Також кладемо конопляне насіння.

Замішуємо тісто в м’який, податливий колобок. Покласти тісто у форму для хлібопічки і даємо йому там постояти п’ять-десять хвилин перед випіканням.

Встановлюємо чашу в хлібопічку, закриваємо кришку і вибираємо програму випічки хліба на 1 годину 40 хвилин.

Коли час програми закінчиться, витягаємо з хлібопічки форму з готовим хлібом, обережно перевернувши її догори дном. Поки теплий хліб, змащуємо його поверхню кашкою з пропущеного через прес часнику. Потім кладемо буханець на решітку і даємо їй повністю охолонути.

Приємного апетиту!

Бездріжджовий хліб в хлібопічці Житній хліб без солоду в хлібопічці Житній хліб в хлібопічці Хліб в домашніх умовах Хліб в хлібопічці на 1 кг Хліб в хлібопічці на 750 грам Хліб в хлібопічці на 900 грам Хліб на кефірі в хлібопічці