Відмінний варіант запеченої качки до Різдва або Нового року. Начинка для птиці містить багато спецій і ароматичних добавок, та смак її дуже багатогранний! А база суміші для наповнення качки – цілком традиційний рис. При обробці тушки ділянки з жирком зрізаємо, але не викидаємо. Качиний жир будемо використовувати для обсмажування інгредієнтів начинки. Запікати начинену тушку будемо в утятнице. А щоб шкірка вийшла рум’яною і хрусткою, в кінці приготування змастимо її медом.
Інгредієнти: на 6 порції.
- Качка домашня – 2,5 – 3 кг
- Рис білий – 1 склянка
- Качина печінка – 10 шт.
- Цибуля ріпчаста – 2 головки
- Часник – 2 зуб.
- Яблука – 2 шт.
- Мед – 2 ст. л.
- Соєвий соус – 2 ст. л.
- Біле сухе вино – 2 ст. л.
- Імбир сушений – 1 ч. л.
- Кориця – 1 щіпка
- Сіль – за смаком
- Перець чорний мелений – за смаком
Процес приготування:
Приступимо до приготування качки в утятнице з рисом в духовці. Тушку добре очищаємо і ретельно промиваємо. Жир в області шиї і куприка зрізаємо і відкладаємо на ньому пізніше будемо обсмажувати інші інгредієнти. Шкіру тушки наколюємо зубочисткою або дерев’яною паличкою, після чого поміщаємо в широкий посуд або просто в раковину. Обдаємо птицю крутим окропом з усіх боків. Після цієї маніпуляції підвішуємо качку і даємо їй добре обсохнути. Як мінімум, півгодини. В цей час ставимо варитися рис у підсоленій воді. Варимо крупу до напівготовності протягом п’ятнадцяти хвилин. До речі, можна використовувати дикий рис – він ефектно виглядає і має горіховий присмак. Відварений до напівготовності рис відкидаємо на друшляк, даємо відвару стекти.
Поки тушка обсихає, повертаємося до зрізаному жиру і нарізаємо його маленькими шматочками. Викладаємо в сковороду і вытапливаем на плиті. Зубки часнику очищаємо від лушпиння, промиваємо, обсушуємо і пропускаємо через прес Ріпчасту цибулю також звільняємо від лушпиння, промиваємо, обсушуємо і подрібнюємо ножем. У сковорідку висипаємо подрібнену цибулю, обсмажуємо хвилину, а потім додаємо часник. Перемішуємо і смажимо кілька хвилин до золотистого кольору.
Качину печінку очищаємо, промиваємо, обсушуємо, ріжемо великими шматками і викладаємо в сковороду до цибулі з часником. Перемішуємо, збільшуємо вогонь до максимального і смажимо все разом одну хвилину. Знімаємо з плити. Яблука очищаємо, промиваємо, розрізаємо на четвертинки і вирізаємо насіннєві коробочки. Зрізаємо шкірку і нарізаємо отримані шматки на частини поменше. Підготовлені яблука викладаємо в сковороду до печінки, цибулі й часнику, додаємо рис. Посипаємо інгредієнти дрібкою кориці і сушеного імбиру, додаємо сіль і чорний мелений перець, перемішуємо всі разом.
Приготовлену начинку закладаємо в порожнину обсушенной качки. Краї шкіри черевця з’єднуємо і заколюємо зубочистками або зшиваємо нитками, щоб начинка не випадала. Щільно не набиваємо. Решту начинку будемо викладаємо в гусятницю.
Готуємо маринад. Для цього змішуємо в невеликій ємності тепле біле вино і соєвий соус, додаємо решту сушений імбир, сіль і чорний мелений перець за смаком. Отриманою рідиною змащуємо всю качку. В гусятницю викладаємо начинену тушку качки. Вливаємо склянку води. Закриваємо кришкою і ставимо в заздалегідь розігріту до 180 градусів духовку на середньо-нижній рівень. Запікаємо протягом години-півтори.
Коли зазначений час запікання пройде, збільшуємо температуру духовки до 220 градусів, а кришку гусятниці відкриваємо. Поверхня качки змащуємо розігрітим рідким медом, а навколо тушки викладаємо залишилася начинку. Якщо необхідно, вливаємо додатково півсклянки гарячої води. Духовку закриваємо і даємо качці підрум’янитися ще двадцять-двадцять п’ять хвилин. Готову качку дістаємо з духовки і подаємо на стіл в гарячому вигляді.
Приємного апетиту!
Качка в духовці на Новий рік 2023 Качка в медово-соєвому соусі в духовці Качка з яблуками і медом в духовці Качка цілком з хрусткою скоринкою в духовці Рецепти на Новий рік