Для початку робиться прісне тісто з житнього та пшеничного борошна з кефіром. Воно ділиться на частини і з нього ліпляться «хвіртки». Всередину кладеться начинка з брусниці, яблука, цукру і крохмалю. Всі запікається протягом 15-20 хвилин.
Інгредієнти: на 4 порції.
- Житнє обдирне борошно – 1 склянка
- Борошно пшеничне – 1 склянка
- Кефір – 1 склянка
- Сіль – 1 щіпка
- Брусниця – 2 склянки
- Яблука – 1 шт.
- Цукор-пісок – 1 склянка
- Крохмаль кукурудзяний – 2 ст. л.
Процес приготування:
Що ж потрібно для приготування карельського пирога з брусницею і яблуками? Починаємо з приготування тіста. У глибокій ємності змішуємо житнє і пшеничне борошно з дрібкою солі. Потім вливаємо туди кефір і замішуємо еластичне тісто. Можна замісити його руками або за допомогою комбайна.
Накриваємо тісто рушником і даємо постояти при кімнатній температурі протягом 15-20 хвилин. В цей час готуємо ягоди брусниці. Ретельно промиваємо під проточною водою і відкидаємо на друшляк, щоб стекла вся зайва рідина.
Висипаємо половину ягід разом з цукром в окрему ємність і злегка притискаємо їх з допомогою виделки, ложки або товкачика для пюре. Далі додаємо решту брусниці, кукурудзяний крохмаль і перемішуємо. Яблуко промиваємо, чистимо, вирізаємо серцевину і натираємо на тертці, додаємо до ягід і ще раз перемішуємо.
Тісто розділяємо на рівні шматочки, кожен з яких розкачуємо у формі овалу завтовшки 4-5 мм Можна також зробити цілісний пиріг, не розрізаючи тісто.
Викладаємо на кожну із заготовок частину начинки і защипуємо краю у формі «хвіртки». Зверху має бути схоже на сонце або шестірню.
Перекладаємо пироги на змащений вершковим маслом деко і ставимо в розігріту до 200 о с духовку на 15-20 хвилин. Тісто має добре зарум’яниться, а начинка загуснути.
Даємо готовим виробам охолонути і подаємо до столу з чаєм або кавою. Приємного апетиту!
Пироги