Якщо в холодильнику є упаковка листкового тіста, то в будь-який момент можна приготувати свіжу випічку на будь-який смак. У даному рецепті пропонуємо спекти пиріг з чорницею – згодиться як свіжа, так і заморожена. Щоб ягоди при випічці не виділяли багато соку, змішаємо їх попередньо з крохмалем – він утримає вологу і не дозволить тесту занадто сильно розмокнути. Такий пиріг смачний як в теплом, так і в охолодженому вигляді.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Листкове тісто бездріжджове – 500 гр.
  • Цукор-пісок – 5 – 6 ст. л.
  • Крохмаль кукурудзяний – 2 ст. л.
  • Яйце – 1 шт.
  • Чорниця – 2 склянки
  • Масло рослинне – для змазування

Процес приготування:

Готувати пиріг з листкового тіста з чорницею в духовці легко! Листкове бездріжджове тісто перед приготуванням пирога потрібно розморозити, щоб воно повернуло собі пластичність і м’якість. Робочу поверхню присипаємо борошном і кладемо на нього пласт розмороженого тесту. Як варіант, можна застелити стіл пергаментом і виконувати роботу на ньому. Розкачуємо тісто в пласт такого розміру, щоб помістити у форму для випічки і оформити бортики. Також нам знадобиться тісто для оформлення верху пирога, тому заздалегідь відрізаємо для цього невелику частину пласта. Форму для випічки застеляємо промасленим пергаментом і відразу вкладаємо в неї розкатане тісто.

Чорницю промиваємо і викладаємо на рушник, щоб ягоди добре обсохнули. Якщо чорниця використовується заморожена, то попередньо злегка розморожуємо її і зливаємо то кількість соку, яке встигло виділитися. Покласти ягоди в миску.

Потім додаємо в миску до чорниці цукровий пісок і кукурудзяний крохмаль – він загустит ягідну начинку і утримає виділяється при випічці сік. Перемішуємо.

Чорничну начинку викладаємо на тісто у форму, рівномірно розподіляємо її по всій площі пирога. Залишені бортики тесту загинаємо вгору так, щоб закрити начинку по периметру.

Решту тіста розкачуємо і нарізаємо на смужки потрібної довжини. Формуємо з них ґрати на поверхні ягід. Яйце розбиваємо в окрему невелику ємність і добре збовтуємо виделкою з дрібкою цукрового піску. Змащуємо отриманою сумішшю краю ґрати пирога з допомогою силіконової пензлика. Духовку заздалегідь розігріваємо до температури 180 градусів. Форму зі сформованим пирогом ставимо на середній рівень гарячої духовки і випікаємо протягом п’ятнадцяти-двадцяти хвилин. До кінця приготування поверхня і краї пирога повинні покритися рум’яною скоринкою.

Готовий пиріг виймаємо з духовки і даємо йому охолонути. Перекладаємо випічку на блюдо і подаємо до столу в теплому або холодному вигляді.

Приємного апетиту!

Пиріг з черникой Пиріг з чорницею з листкового тіста Пироги