Якщо ви хочете спекти дріжджовий пиріг з фруктами, можна використовувати їх не тільки в свіжому вигляді, але і в замороженому. Попередньо треба дати сировини відтанути, щоб пішла зайва волога. В даному випадку готуємо пиріг з абрикосами – випічка виходить дуже соковитою, з кислинкою, з ніжним м’якушем і рум’яною скоринкою.


Інгредієнти: на 6 порції.

  • Борошно – 500 гр.
  • Цукор-пісок – 5 ст. л.
  • Ванільний цукор – 10 гр.
  • Яйце – 2 шт.
  • Масло вершкове – 30 гр.
  • Молоко коров’яче – 250 мл
  • Масло рослинне – 50 мл
  • Сіль – 1 щіпка
  • Сухі дріжджі – 10 гр.
  • Абрикоси – 200 гр.
  • Масло рослинне – для змазування

Процес приготування:

Для приготування дріжджового пирога з замороженими абрикосами активуємо дріжджі. Для цього молоко підігріваємо до теплого стану. Висипаємо в нього дріжджі і цукор, перемішуємо.

Залишаємо масу в теплому місці на п’ятнадцять-двадцять хвилин, поки на поверхні не з’явиться піна.

До дріжджової маси додаємо сіль, розтоплене вершкове масло, рослинна олія, одне збите яйце, ванільний цукор, перемішуємо.

В отриману суміш просіваємо борошно, замішуємо м’яке тісто. Маса виходить гладкою, оформленої, не липне до рук.

Поміщаємо замішане тісто в миску, накриваємо рушником і ставимо в тепле місце для підйому.

Орієнтовно через годину тісто має піднятися і збільшитися в два-два з половиною рази.

Форму для випічки змащуємо рослинним маслом. Якщо форма силіконова, то можна і не змащувати. Тісто ділимо на дві частини. Одну з них розгортаємо в пласт і викладаємо в підготовлену форму.

Обробляємо абрикоси: даємо їм розморозитися, видаляємо кісточки, якщо є. Зверху на тесті розкладаємо абрикоси шкіркою вгору. Якщо плоди кислі, то можна присипати цукром за смаком.

Другу частину тіста розкачуємо у тонкий довгий пласт. Нарізаємо три тонкі смужки. Плетемо з них косичку і викладаємо її по краю пирога. Із залишків тіста вирізаємо декоративні фігурки і розкладаємо їх на абрикосах. Яйце збовтуємо і змащуємо їм поверхню тесту.

Ставимо форму в розігріту до 180 градусів духовку, випікаємо двадцять п’ять – тридцять хвилин до золотистого кольору.

Готовий пиріг дістаємо з духовки, злегка даємо охолонути і витягаємо з форми. Остуджуємо виріб повністю, нарізаємо на порційні шматочки і подаємо до столу.

Приємного апетиту!

Пиріг з абрикосами Пироги Шарлотка Шарлотка без яблук Шарлотка на молоці