Пропонуємо рецепт молочного кексу, з дуже ніжним вершковим смаком, з розсипчастим і пористим м’якушем. Такий кекс дає широкий простір для фантазії: можна полити його шоколадним сиропом, просочити фруктовим соком, покрити глазур’ю, просто посипати цукровою пудрою – у всіх видах він буде хороший. Весь секрет – у збалансованому смаку та «правильної» текстурою.
Інгредієнти: на 4 порції.
- Яйце – 3 шт.
- Цукор-пісок – 150 гр.
- Сіль – 1 щіпка
- Ванілін – 2 гр.
- Масло вершкове – 110 гр.
- Борошно пшеничне – 350 гр.
- Молоко коров’яче – 250 мл
- Розпушувач тіста – 2 ч. л.
- Кориця – 1 ч. л.
- Цукрова пудра – 1 – 2 ст. л.
- Масло рослинне – 3 ст. л.
Процес приготування:
Щоб приготувати кекс на молоці і вершковому маслі, в сотейник наливаємо молоко і додаємо в нього вершкове масло. Нагріваємо на плиті, поки молоко не стане гарячим, і масло повністю не розтане.
Знімаємо з плити і додаємо рослинне масло.
В широкий посуд кладемо яйця, додаємо цукор. Збиваємо все міксером на високій швидкості до утворення пишної піни майже білого кольору.
Додаємо ванілін, перемішуємо вінчиком.
В окремому посуді змішуємо попередньо просіяне борошно, сіль і розпушувач.
Змішуємо сухі інгредієнти ложкою і порціями поступово вводимо їх в яєчну масу, кожен раз добре вимішуючи віночком або міксером на середній швидкості.
Остуджуємо олійно-молочну суміш до теплого стану і тонкою цівкою вливаємо в вийшло раніше тісто, добре промешівая вручну віночком. Консистенція тіста виходить досить рідка, текуча, гладка, однорідна, без грудочок.
Готуємо форму для випікання: застеляємо її промасленим пергаментом. Для оптимальної висоти кексу рекомендуємо брати форму близько 23 сантиметрів. Форму з тістом ставимо в попередньо розігріту до 180 градусів духовку на середній рівень.
Випікаємо близько 50-60 хвилин. Наприкінці випікання перевіряємо готовність за допомогою сірника або зубочистки, встромивши її в центр кексу. Якщо вона вийшла без налиплого тіста, значить кекс готовий. Готовий виріб має збільшитися в обсязі і злегка зарум’яниться.
Готовий кекс дістаємо з духовки і даємо йому трохи охолонути. Потім витягаємо з форми і повністю охолодити на решітці.
Змішуємо корицю і дрібний цукор (цукрову пудру) і посипаємо цієї ароматною сумішшю верх кексу.
Нарізаємо на порційні шматочки і подаємо до столу.
Приємного апетиту!
Ванільні кекси Кекс з корицею Кекси без родзинок Кекси в духовці Кекси на молоці Кекси на рослинному маслі