Пропонуємо рецепт молочного кексу, з дуже ніжним вершковим смаком, з розсипчастим і пористим м’якушем. Такий кекс дає широкий простір для фантазії: можна полити його шоколадним сиропом, просочити фруктовим соком, покрити глазур’ю, просто посипати цукровою пудрою – у всіх видах він буде хороший. Весь секрет – у збалансованому смаку та «правильної» текстурою.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Яйце – 3 шт.
  • Цукор-пісок – 150 гр.
  • Сіль – 1 щіпка
  • Ванілін – 2 гр.
  • Масло вершкове – 110 гр.
  • Борошно пшеничне – 350 гр.
  • Молоко коров’яче – 250 мл
  • Розпушувач тіста – 2 ч. л.
  • Кориця – 1 ч. л.
  • Цукрова пудра – 1 – 2 ст. л.
  • Масло рослинне – 3 ст. л.

Процес приготування:

Щоб приготувати кекс на молоці і вершковому маслі, в сотейник наливаємо молоко і додаємо в нього вершкове масло. Нагріваємо на плиті, поки молоко не стане гарячим, і масло повністю не розтане.

Знімаємо з плити і додаємо рослинне масло.

В широкий посуд кладемо яйця, додаємо цукор. Збиваємо все міксером на високій швидкості до утворення пишної піни майже білого кольору.

Додаємо ванілін, перемішуємо вінчиком.

В окремому посуді змішуємо попередньо просіяне борошно, сіль і розпушувач.

Змішуємо сухі інгредієнти ложкою і порціями поступово вводимо їх в яєчну масу, кожен раз добре вимішуючи віночком або міксером на середній швидкості.

Остуджуємо олійно-молочну суміш до теплого стану і тонкою цівкою вливаємо в вийшло раніше тісто, добре промешівая вручну віночком. Консистенція тіста виходить досить рідка, текуча, гладка, однорідна, без грудочок.

Готуємо форму для випікання: застеляємо її промасленим пергаментом. Для оптимальної висоти кексу рекомендуємо брати форму близько 23 сантиметрів. Форму з тістом ставимо в попередньо розігріту до 180 градусів духовку на середній рівень.

Випікаємо близько 50-60 хвилин. Наприкінці випікання перевіряємо готовність за допомогою сірника або зубочистки, встромивши її в центр кексу. Якщо вона вийшла без налиплого тіста, значить кекс готовий. Готовий виріб має збільшитися в обсязі і злегка зарум’яниться.

Готовий кекс дістаємо з духовки і даємо йому трохи охолонути. Потім витягаємо з форми і повністю охолодити на решітці.

Змішуємо корицю і дрібний цукор (цукрову пудру) і посипаємо цієї ароматною сумішшю верх кексу.

Нарізаємо на порційні шматочки і подаємо до столу.

Приємного апетиту!

Ванільні кекси Кекс з корицею Кекси без родзинок Кекси в духовці Кекси на молоці Кекси на рослинному маслі