Традиційний, класичний кекс, з ніжним м’якушем і щільною кіркою. Всередині – багато соковитого кисло-солодкого родзинок, а зверху – хмарка білосніжною цукрової пудри. Немає причин не приготувати це доведене до досконалості витвір кулінарного мистецтва. Шматочок такої випічки здатний підняти настрій, абсолютно точно!


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Масло вершкове – 175 гр.
  • Цукор-пісок – 175 гр.
  • Яйце – 3 шт.
  • Сіль – 1 щіпка
  • Ванільна есенція – 3 краплі
  • Ізюм – 175 гр.
  • Розпушувач тіста – 0.5 ч. л.
  • Борошно пшеничне – 240 гр.
  • Масло рослинне – для змазування
  • Цукрова пудра – 2 ст. л.

Процес приготування:

Почнемо готувати кекс столичний по ГОСТу. В широку миску викладаємо відміряну кількість вершкового масла і висипаємо цукровий пісок. Збиваємо все разом міксером, починаючи з маленької швидкості і поступово набираючи обертів. Перед приготуванням тіста вершкове масло бажано витримати при кімнатній температурі, щоб воно размягчилось. Також для розм’якшення масла можна скористатися мікрохвильовою піччю на режим «Розморожування». Масло з цукром повинно змішатися до однорідної консистенції без видимих кристаликів цукру.

Вводимо в масляну суміш яйця, по одному, кожен раз ретельно збиваючи міксером на середніх обертах. Домагаємося однорідності, підсумкова маса буде схожа на м’який крем.

одержану гладеньку масу насипаємо дрібку солі, додаємо ванільну есенцію і висипаємо родзинки. Родзинки попередньо потрібно добре промити і обсушити паперовим рушником, щоб він не додав надлишкової вологи тесту. Всі разом перемішуємо міксером на низькій швидкості.

Зверху просіваємо борошно, додаємо розпушувач.

Знову включаємо міксер і вимішуємо тісто, на низькій швидкості. Важливо, щоб не залишилося грудочок борошна. Готове тісто – густе, падає з ложки шматками.

Форму для випічки змащуємо маслом і припудрюємо борошном, щоб з отриманням готового кексу не було складності. Викладаємо лопаткою тісто в підготовлену форму.

Верх тіста у формі розрівнюємо лопаткою, для зручності можна змочити лопаточку водою. Уздовж майбутнього кексу посередині робимо проріз глибиною в сантиметр.

Форму з кексом ставимо в попередньо розігріту до 160 градусів духовку на середній рівень. Час випічки залежить від години до півтора. Готовий кекс повинен помітно збільшитися в обсязі і дуже добре зарум’яниться. По центру з’явиться традиційний горбок і тріщинка. Перевіряємо готовність зубочисткою або сірником. Якщо вона виходить з кексу сухий, значить випікання можна завершувати. Якщо вологою – продовжуємо піч і перевіряємо готовність пізніше. Обережно, не пересушите кекс. Готовий кекс дістаємо з духовки, витягаємо з форми і даємо охолонути на решітці, щоб зберегти хрусткою і щільну кірочку.

В ще теплому стані посипаємо кекс цукровою пудрою через ситечко.

Нарізаємо остиглий кекс на порційні шматочки і подаємо до столу.

Приємного апетиту!

Ванільні кекси Кекс з родзинками класичний Кекси з родзинками в духовці Кекси на рослинному маслі Пісні кекси ПП кекси