Приготування лепешняку передбачає величезне поле для творчості. Його просте і некапризное тісто приймає практично будь-які види солодких начинок, і кожен раз результат радує новим смаком і різною текстурою. В якості базової рідини можна використовувати різні молочні продукти: від молочної сироватки до сметани. За даним рецептом пропонуємо приготувати класичний маннік на молоці. Він ніжний, досить щільний, але при цьому розсипчастий.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Яйце – 3 шт.
  • Молоко коров’яче – 1 ст.
  • Цукор-пісок – 1 склянка
  • Манна крупа – 1 склянка
  • Борошно – 1 склянка
  • Масло рослинне (для тіста) – 80 гр.
  • Масло вершкове – 20 гр.
  • Ванілін – 1/3 ч. ложки
  • Розпушувач тіста – 1 ст. л.
  • Масло рослинне – для змазування
  • Цукрова пудра – для посипання

Процес приготування:

Як приготувати класичний маннік на молоці? Розбиваємо яйця в миску і додаємо до них цукровий пісок. Розтираємо все разом ложкою або змішуємо міксером на середній швидкості. Вливаємо олію, молоко, розтоплене вершкове масло і знову змішуємо всі разом. Додаємо в отриману суміш манну крупу, перемішуємо і залишаємо при кімнатній температурі на тридцять-сорок хвилин, щоб крупа могла добре розм’якнути перед випічкою.

Після закінчення зазначеного часу просіваємо борошно разом з розпушувачем і додаємо до манно-яєчної маси. Віночком або міксером вимішуємо тісто до повної однорідності. Консистенція готової маси повинна вийти середньої густоти, без грудочок.

Форму для випічки змащуємо рослинним маслом або застеляємо промасленим пергаментом. У випадку з силіконової формою змазування не потрібно. Приготоване тісто виливаємо у форму.

Духовку розігріваємо до температури 180 градусів. Форму з тістом ставимо на середній рівень уже гарячої духовки. Випікаємо манник протягом сорока хвилин. Готовий пиріг помітно збільшується в об’ємі, а його поверхня покривається золотистою скоринкою. Щоб перевірити остаточну готовність лепешняку, протикаємо його центр зубочисткою. Якщо зубочистка виходить без залишків сирого тіста, значить виріб готовий. Манник дістаємо з духовки і злегка остуджуємо. Витягуємо його з форми і перекладаємо на сервірувальне блюдо, де і даємо повністю охолонути. В якості прикраси можна посипати манник просіяного цукровою пудрою.

Приємного апетиту!

Манник Манник без кефіру Манник класичний Манник як в дитячому саду Маннік на молоці Маннік на молоці класичний Маннік на молоці на швидку руку ПП манник