Поєднання груші і сливи – дуже вдале, особливо для компоту, який заготовляють на зиму. За кілька місяців зберігання компот встигне настоятися приємним ароматом і солодким смаком груші, рубіновим кольором та кислинкою сливи. Відкриваючи взимку баночку компоту з літніх фруктів, ви будете насолоджуватися смаком і ароматом літа, а трохи ванілі, якої ми додамо в процесі приготування компоту, додасть йому чудове післясмак.


Інгредієнти: на 3 л.

  • Груша – 0.5 кг
  • Слива синя – 0.5 кг
  • Цукор-пісок – 150 гр.
  • Ванілін – 1 пачка
  • Вода – 2 – 2.5 л.
  • Лимонна кислота – 2 гр.

Процес приготування:

Для того щоб приготувати компот із слив і груш на зиму, промиваємо фрукти під проточною водою, видаляємо листя, плодоніжки. Для приготування компоту підійде будь-який сорт груш, найголовніше, щоб вони були тверді. Якщо груші будуть м’які – компот вийде мутний і придбає коричневий колір. Сливи теж відбираємо щільні, можна не дуже великі.

Груші розрізаємо на 4 частини і видаляємо серцевину. У ємність наливаємо воду, насипаємо в нього лимонну кислоту, перемішуємо до розчинення і закидаємо в неї порізані на часточки груші. Витримуємо 5-7 хвилин, після чого воду зливаємо, вона нам більше не знадобитися.

Потім в глибоку каструлю наливаємо чисту відфільтровану воду, ставимо на середній вогонь і доводимо її до кипіння. Варимо сироп, помішуючи, до повного розчинення цукру. Потім додаємо сироп підготовлені фрукти, перемішуємо і доводимо до кипіння, потім зменшуємо вогонь, додаємо стручок ванілі і тушкуємо кілька хвилин, поки груші не стануть м’якими. Після чого фрукти за допомогою шумівки виймаємо з каструлі і розкладаємо по стерилізованим банкам, а сироп проварюємо ще протягом 10 хвилин, після чого виймаємо з сиропу стручок ванілі.

Готовий гарячий сироп розливаємо по банках і щільно закручуємо прокип’яченими кришками. Перевертаємо банки догори дном, перевіряємо герметичність, після чого вкриваємо банки теплим пледом і залишаємо до повного охолодження при кімнатній температурі. На наступний день готовий компот прибираємо на зберігання в темне прохолодне місце.

Компот з груш на зиму Компот із слив Компот із слив з лимонною кислотою Компот із слив на 3 літрову банку Компот із слив на зиму Компоти Сливи на зиму