Цей рецепт дозволить вам приготувати дуже смачний і насичений компот, який замінить для вас всі інші напої. Приготувати його максимально просто. Вам не доведеться витрачати багато часу і сил. Зате в результаті ви отримаєте ароматний і дуже корисний напій.


Інгредієнти: на 1 л.

  • Чорниця – 180 гр.
  • Цукор-пісок – 80 гр.
  • Вода – 0.8 л.
  • Лимонна кислота – 1 щіпка

Процес приготування:

Почнемо готувати компот з чорниць на 1 літрову банку на зиму. Готувати чорницю досить складна і копітка справа. Щоб полегшити цей процес, пересипте ягоди в глибоку тарілку. Переберіть ягоди, прибираючи всі зіпсовані та пошкоджені плоди. Після цього залийте ягоди водою. На її поверхню спливе все сміття, який міг перебувати в чорниці. Приберіть його з допомогою шматочка чистої тканини. Залиште чорницю у воді приблизно на 30 хвилин. Коли ягоди настоятися, промийте їх кілька разів. Розстеліть на столі або паперовий кухонне рушник. Висипте на нього чорницю. Залиште її сушитися. Перед цим ще раз перегляньте ягоди на наявність зіпсованих плодів.

Приступаємо до стерилізації банки. Спочатку добре промийте її з содою. Наповніть каструлю з холодною водою і перенесіть її на плиту. Обшпарте окропом банку і кришку. Після цього наповніть чайник водою і поставте його на вогонь. Коли з носика чайника почне виходити пара, розмістіть на ньому банку. Тримайте її в такому положенні протягом декількох хвилин. Після цього поставте банку на кухонний рушник і залиште її висихати.

Наповніть невелику каструлю з холодною водою. Поставте її на плиту. Дочекайтеся, коли вода закипить. Після цього починайте додавати невеликими порціями цукровий пісок. Постійно перемішуйте сироп, щоб кристали встигали розчинятися. Якщо ви хочете зробити компот більш концентрованим, збільште кількість цукру. Такий компот можна буде розбавити водою, збільшивши його кількість. Коли цукровий пісок повністю розчиниться, додайте до сиропу щіпку лимонної кислоти і продовжуйте кип’ятити її протягом 5-7 хвилин. Вимкніть плиту і залиште цукровий сироп на плиті. Після цього процідіть його через марлю, щоб компот вийшов більш прозорий.

Пересипте оброблені ягоди в банку. Залийте їх готовим цукровим сиропом і накрийте кришкою. Після цього налийте в каструлю трохи води і поставте її на вогонь. Перемістіть банку в каструлю і залиште її стерилізуватися. На це піде приблизно 10 хвилин. Однак даний час буде змінюватись в залежності від обсягу банки. Після цього закрутіть кришку. Розстеліть на плоскій поверхні рушник і поставте на неї банку з компотом. Укутайте її в теплий плед і дочекайтеся, коли вона повністю охолоне. Тепер ви можете переставити банку в будь-холодне і сухе місце у своїй квартирі. Наприклад, в комору або на балкон. Так ваш компот точно вартий до зими.

Через годину солодкий напій готовий. Такий компот відмінно підійде як для звичайного обіду, так і для святкового столу. Головним плюсом цього напою є корисні речовини і вітаміни, які містить чорниця. Вона сприяє поліпшенню вашого імунітету. Приступайте до приготування!

Компоти Чорниця на зиму