Приготувати компот з брусниці – справ на півгодини. Ягоди промиваємо, складаємо в стерильні банки, заливаємо окропом. Настій зливаємо, змішуємо з цукром, доводимо до кипіння і заливаємо назад у банки. Залишилося закатати компот кришками і дочекатися остигання. Готово! Зазначені пропорції розраховані на одну літрову банку – компот виходить досить насиченим, при вживанні його можна розводити водою до бажаного смаку.


Інгредієнти: на 1 л.

  • Брусниця – 150 – 200 гр.
  • Цукор-пісок – 150 гр.
  • Вода – 800 мл

Процес приготування:

Рецепт компоту з брусниці на 1 літрову банку на зиму гранично простий! Брусницю необхідно перебрати від сміття, дефектні примірники ягід викидаємо. Підготовлену брусницю ретельно промиваємо в друшляку. Даємо воді стекти. Банки і кришки ретельно вимиваємо і стерилізуємо будь-яким звичним способом.

По стерильним банкам розкладаємо промиту брусницю.

Заливаємо брусницю в банках крутим окропом так, щоб він доходив до горлечка. Прикриваємо банки кришкою. Витримуємо десять-п’ятнадцять хвилин для теплового впливу та часткової стерилізації.

Потім рідину зливаємо в каструлю (щоб ягоди не потрапили в каструлю, зручно використовувати спеціальну кришку з отворами), всипаємо в неї цукровий пісок, перемішуємо і ставимо на плиту. Доводимо до кипіння.

Киплячим сиропом повторно заливаємо брусницю в банках. Закатуємо гарячий компот стерильними кришками за допомогою спеціального закочувального ключа.

Банки перевертаємо догори дном, щоб перевірити герметичність, закутуємо пледом і в такому положенні залишаємо повільно остигати для пасивної стерилізації. Після охолодження ставимо компот на зберігання в прохолодне темне місце.

Смачного!

Компоти