Приготувати компот з брусниці – справ на півгодини. Ягоди промиваємо, складаємо в стерильні банки, заливаємо окропом. Настій зливаємо, змішуємо з цукром, доводимо до кипіння і заливаємо назад у банки. Залишилося закатати компот кришками і дочекатися остигання. Готово! Зазначені пропорції розраховані на одну літрову банку – компот виходить досить насиченим, при вживанні його можна розводити водою до бажаного смаку.
Інгредієнти: на 1 л.
- Брусниця – 150 – 200 гр.
- Цукор-пісок – 150 гр.
- Вода – 800 мл
Процес приготування:
Рецепт компоту з брусниці на 1 літрову банку на зиму гранично простий! Брусницю необхідно перебрати від сміття, дефектні примірники ягід викидаємо. Підготовлену брусницю ретельно промиваємо в друшляку. Даємо воді стекти. Банки і кришки ретельно вимиваємо і стерилізуємо будь-яким звичним способом.
По стерильним банкам розкладаємо промиту брусницю.
Заливаємо брусницю в банках крутим окропом так, щоб він доходив до горлечка. Прикриваємо банки кришкою. Витримуємо десять-п’ятнадцять хвилин для теплового впливу та часткової стерилізації.
Потім рідину зливаємо в каструлю (щоб ягоди не потрапили в каструлю, зручно використовувати спеціальну кришку з отворами), всипаємо в неї цукровий пісок, перемішуємо і ставимо на плиту. Доводимо до кипіння.
Киплячим сиропом повторно заливаємо брусницю в банках. Закатуємо гарячий компот стерильними кришками за допомогою спеціального закочувального ключа.
Банки перевертаємо догори дном, щоб перевірити герметичність, закутуємо пледом і в такому положенні залишаємо повільно остигати для пасивної стерилізації. Після охолодження ставимо компот на зберігання в прохолодне темне місце.
Смачного!