Цей напій володіє не тільки приємним смаком і ароматом, а й цілющими властивостями. Властивості ягід, які використовуються в даному рецепті, давно використовуються в медицині. В результаті ви отримаєте не тільки смачний, але і дуже корисний для вашого імунітету напій.
Інгредієнти: на 2 л.
- Чорниця – 210 гр.
- Брусниця – 170 гр.
- Цукор-пісок – 200 гр.
- Лимонна кислота – 1 щіпка
- Лимонна цедра – за смаком
- Лимонний сік – 1 ч. л.
- Вода – 1,5 л
Процес приготування:
Готувати компот з чорниці та брусниці на зиму просто! Перед приготуванням компоту нам необхідно уважно перебрати ягоди, які ми будемо використовувати. Щоб спростити цей процес, пересипте чорницю в тарілку і залийте водою плоди. На поверхню повинні спливти різні листочки і інше сміття. Усунути його можна за допомогою шматочка якоїсь непотрібної тканини. Потім поміняйте воду. Залиште в ній чорницю приблизно на 25 хвилин. Після цього перегляньте ягоди на наявність зіпсованих плодів. Їх варто прибрати від решти чорниці. Розстеліть на столі паперові рушники. Розташуйте на них чорницю. Рушники повинні ввібрати в себе всю зайву вологу, яка знаходиться на поверхні плодів. Виконайте такі ж дії з брусникой і викладіть ягоди поруч з чорницею.
Приступаємо до обробки банок. Спочатку добре промийте їх разом з харчовою содою. Ви також можете скористатися засобом для миття посуду. Налийте в банку трохи води. Її висота повинні складати приблизно 3 сантиметри. Поставте банку в мікрохвильову піч на 5 хвилин. Коли час вийде, злийте воду і поставте банки на кухонне рушник. Покладіть кришки в тарілку і залийте їх водою. Поставте посуд у мікрохвильовку також на 5 хвилин. Після цього злийте воду і помістіть кришки поряд з банками. Ви також можете вибрати інший спосіб стерилізації, наприклад, за допомогою пари.
Переходимо до приготування цукрового сиропу. Для нього нам необхідно налити в каструлю холодну воду. Поставте посуд на плиту. Коли вода почне кипіти, додайте цукровий пісок. Постійно перемішуйте сироп, щоб кристали швидко розчинилися. Потім додайте в розчин лимонний сік і цедру лимона. Дані інгредієнти додадуть компоту приємний аромат. Останнім інгредієнтом стане лимонна кислота. Завдяки їй ваш компот точно вартий до самої зими, і ви зможете насолодитися смаком ягід навіть в самий холодний вечір. Коли сироп буде повністю готовий, зніміть каструлю з вогню.
Розподіліть ягоди по банкам. Залийте їх гарячим цукровим сиропом. Акуратно закрутіть кришку. Уважно стежте за тим, щоб на поверхні банок не з’явилися які-небудь ушкодження. Якщо з вами станеться така ситуація, вам доведеться швидко замінити ємність. Переверніть банки і поставте їх на кухонне рушник. У такому положенні кришки будуть піддаватися додаткової термічної обробки. Якщо хочете, ви можете загорнути банки в плед або ковдру. Дочекайтеся, коли вони повністю охолонуть. Потім перенесіть їх в саме прохолодне й сухе місце у вашому будинку. Постарайтеся вибрати його заздалегідь. Там компот і буде чекати зими.
Напій з чорниці та брусниці готовий. Вам варто спробувати приготувати такий компот. Його корисні властивості нічим не поступаються сучасним лікам. Такий напій зможе підтримувати ваш імунітет у будь-який час року. Сходіть в продуктовий магазин, купіть всі необхідні продукти і починайте готувати компот. Бажаємо вам удачі!
Компоти Чорниця на зиму