Обліпиха відноситься до найбільш корисних ягід, підвищує захисні сили організму за рахунок великої кількості вітамінів. Заготівля цієї ягоди на зиму у вигляді компоту ще і порадує вас своїм неповторним ароматом і смаком. Обліпиху для компоту збирають пізно восени і вибирають щільні і зрілі ягоди. Найскладнішим в приготуванні цього напою є відділення ягоди від гілочок. Готуємо узвар без стерилізації, але банки з кришками повинні бути стерильними.
Інгредієнти: на 1 л.
- Обліпиха – 300 гр.
- Цукор-пісок – 250 гр.
- Вода – 0.7 л.
Процес приготування:
Що ж потрібно для приготування компоту з обліпихи на 1-літрову банку на зиму? Спочатку підготуйте ягоди обліпихи до консервації. Їх відокремте маленькими ножицями від гілок і видаліть пошкоджені плоди.
Потім обліпиху пересипте на друшляк і добре промийте під проточною водою. Ягоди залиште на друшляку, щоб стекла зайва рідина.
Літрові банки промийте з харчовою содою і стерилізуйте зручним для вас способом. Кришки прокип’ятіть. Промиту обліпиху пересипте в стерильні банки, заповнюючи їх як мінімум на 1/3 об’єму.
Закип’ятіть в окремій каструлі чисту воду і залийте окропом обліпиху в банках. Потім банки прикрийте кришкою і залиште на 10 хвилин для настоювання.
Після закінчення цього часу воду з банок перелийте через спеціальну кришку в ту ж каструлю. Насипте розраховане кількість цукру, розмішати до повного розчинення і кілька хвилин прокип’ятіть сироп.
Киплячим сиропом повторно залийте обліпиху в банках. Потім загорніть їх прокип’яченими кришками. Перевірте герметичність закупорки. Банки поставте на кришки на ніч накрийте теплим покривалом або рушником. Компот з обліпихи в літрових банках готовий. Він відмінно зберігається в темному і прохолодному місці тривалий час.
Вдалих і смачних заготовок!
Компоти