Обліпиха відноситься до найбільш корисних ягід, підвищує захисні сили організму за рахунок великої кількості вітамінів. Заготівля цієї ягоди на зиму у вигляді компоту ще і порадує вас своїм неповторним ароматом і смаком. Обліпиху для компоту збирають пізно восени і вибирають щільні і зрілі ягоди. Найскладнішим в приготуванні цього напою є відділення ягоди від гілочок. Готуємо узвар без стерилізації, але банки з кришками повинні бути стерильними.


Інгредієнти: на 1 л.

  • Обліпиха – 300 гр.
  • Цукор-пісок – 250 гр.
  • Вода – 0.7 л.

Процес приготування:

Що ж потрібно для приготування компоту з обліпихи на 1-літрову банку на зиму? Спочатку підготуйте ягоди обліпихи до консервації. Їх відокремте маленькими ножицями від гілок і видаліть пошкоджені плоди.

Потім обліпиху пересипте на друшляк і добре промийте під проточною водою. Ягоди залиште на друшляку, щоб стекла зайва рідина.

Літрові банки промийте з харчовою содою і стерилізуйте зручним для вас способом. Кришки прокип’ятіть. Промиту обліпиху пересипте в стерильні банки, заповнюючи їх як мінімум на 1/3 об’єму.

Закип’ятіть в окремій каструлі чисту воду і залийте окропом обліпиху в банках. Потім банки прикрийте кришкою і залиште на 10 хвилин для настоювання.

Після закінчення цього часу воду з банок перелийте через спеціальну кришку в ту ж каструлю. Насипте розраховане кількість цукру, розмішати до повного розчинення і кілька хвилин прокип’ятіть сироп.

Киплячим сиропом повторно залийте обліпиху в банках. Потім загорніть їх прокип’яченими кришками. Перевірте герметичність закупорки. Банки поставте на кришки на ніч накрийте теплим покривалом або рушником. Компот з обліпихи в літрових банках готовий. Він відмінно зберігається в темному і прохолодному місці тривалий час.

Вдалих і смачних заготовок!

Компоти