Королівський шах-плов азербайджанською сподобається всім! Блюдо вразить і домашніх, і гостей незвичайним зовнішнім виглядом і смачним вмістом. Дуже важливо вибрати правильний рис для такого плову: крупа обов’язково повинна бути розсипчастою. Ідеально підходить рис сорту басматі. В якості м’ясної складової беремо баранину, а загортати сам плов буде в тісто філо – купити його можна в будь-якому гіпермаркеті.


Інгредієнти: на 6 порції.

  • Тісто філо – 3 аркуша
  • Рис білий – 600 гр.
  • Баранина – 500 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 300 гр.
  • Масло вершкове – 110 гр.
  • Курага – 100 гр.
  • Ізюм – 100 гр.
  • Інжир свіжий – 100 гр.
  • Кумин – 0.5 ч. л.
  • Кумин – 0.5 ч. л.
  • Перець чилі 0.25 ч. л.
  • Перець чилі (сушений) – 3 шт.
  • Куркума – 0.5 ч. л.
  • Шафран – 1 щіпка
  • Сіль – за смаком

Процес приготування:

Щоб приготувати королівський шах-плов азербайджанською, для початку підготуємо рис. Поміщаємо його в сито і добре промиваємо. Потім заливаємо холодною водою і залишаємо на годину, після чого ще раз промиваємо: потрібно, щоб з рису вийшов крохмаль, і крупа після готування була максимально розсипчастою. Поміщаємо замочений рис в сотейник, заливаємо водою так, щоб покрити крупу на пару сантиметрів і ставимо на плиту. Підсолюємо за смаком і доводимо до кипіння. Після закипання варимо його п’ять-шість хвилин при слабкому кипінні. Потім знімаємо сотейник з плити, а рис відкидаємо на друшляк.

Шафран кладемо в невеликий посуд і заливаємо невеликою кількістю теплої води (приблизно половина склянки рідини). Залишаємо шафран замачиваться на той час, поки будемо готувати інші інгредієнти.

Ріпчасту цибулю очищаємо від лушпиння, промиваємо, обсушуємо і нарізаємо на тонкі півкільця. На сковороді розігріваємо невелика кількість вершкового масла. Викладаємо в сковороду підготовлений цибулю і обсмажуємо його на середньому вогні до появи золотистого рум’янцю.

Коли цибуля зарум’яниться, всипаємо до нього спеції: куркума, мелений перець чилі сушений перець чилі цілком, цілі насіння куміна і мелені. Перемішуємо всі разом і продовжуємо смажити хвилину-дві, щоб спеції розкрили свої аромати.

Баранину обсушуємо паперовим рушниками нарізаємо на невеликі кубики. Викладаємо в сковороду до цибулі і спецій нарізане м’ясо і обсмажуємо його на середньому вогні до появи легкої скоринки.

Одночасно готуємо сухофрукти. Родзинки, курагу і інжир ретельно промиваємо в теплій воді і обсушуємо на рушник. Викладаємо підготовлені сухофрукти в сковороду до м’яса, перемішуємо і продовжуємо обсмажувати одну-дві хвилини. Наприкінці смаження солимо до смаку, перемішуємо і знімаємо з плити.

Тісто філо розкладаємо на столі. Вершкове масло розтоплюємо на плиті або в мікрохвильовій печі до рідкого стану. З допомогою силіконової пензлика змащуємо листи тесту рідкому маслом. Тісто викладаємо цілим полотном в круглу форму для запікання, звішуючи краю поза форми. Приготований рис ділимо на дві частини. Першу частину викладаємо поверх покладеного тіста філо, вирівнюємо.

Поверх розміщуємо підготовлену м’ясну суміш з сухофруктами.

Потім викладаємо другу частину рису, вирівнюємо. Поливаємо рис настоєм шафрану і вершковим маслом.

Піднімаємо звисаючі краї тіста і закриваємо ними рис. Щедро змащуємо поверхню вершковим маслом.

Закриваємо плов на лаваші фольгою, звертаючи блискучу сторону всередину, щільно обжимаем краю. Духовку заздалегідь розігріваємо до температури 160 градусів. Ставимо форму з пловом в лаваші в духовку і запікаємо його протягом двох годин.

Готовий шах-плов дістаємо з духовки і перевертаємо догори дном на плоске блюдо для сервірування.

Подаємо на стіл відразу після приготування. Безпосередньо перед вживанням розрізаємо рум’яну скоринку тесту на порції і розгортаємо їх у вигляді пелюсток, як на фото.

Приємного апетиту!

Азербайджанський плов з сухофруктами і м'ясом Плов Плов з курагою Плов у тесті Солодкий плов з курагою і родзинками Узбецький плов Шах-плов