Коржик з сиром і картоплею в духовці – це рум’яна ситна корж за мотивами осетинських пирогів. Тісто – бездріжджове, на основі кефіру. Начинка – картопляне пюре з двома видами сиру. Коржик випікається в духовці до золотистої скоринки. Цю випічку можна подавати як перекус, як доповнення до супів, зручно брати з собою. Замість пюре, за великим рахунком, можна використовувати будь-яку іншу начинку. Але саме з картоплею коржі виходять найбільш поживними і вдалими.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Борошно пшеничне – 2,5 склянки
  • Яйце (для тесту) – 1 шт.
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Сода харчова – 0.5 ч. л.
  • Кефір – 1 склянка
  • Масло рослинне – 3 ст. л.
  • Картопля – 500 гр.
  • Сир Сулугуні – 150 гр.
  • Сир голландський – 100 гр.
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Яйце (для змащування) – 1 шт.
  • Масло – для змазування
  • Масло рослинне – для змазування

Процес приготування:

Рецепт коржики з сиром і картоплею в духовці гранично простий! Картопля очищаємо від шкірки, промиваємо, ріжемо на частини, заливаємо водою і ставимо варитися на плиту.

Підсолюємо воду. Варимо картоплю до повної м’якості, щоб потім зробити з нього пюре.

Поки картопля вариться, готуємо тісто. В широку миску просіваємо вказану кількість борошна.

В окрему ємність розбиваємо яйце, додаємо сіль і соду, ретельно перемішуємо, поки не вийде однорідна маса.

Вливаємо яєчну масу в борошно, потім вводимо рослинне масло і в останню чергу додаємо кефір.

Замішуємо тісто спочатку ложкою, а потім переходимо на ручний заміс. Місимо масу, поки не вийде м’яке, гладке тісто, яке добре тримає форму, не розтікається і не липне до рук.

Ділимо тісто на три частини, скачуємо кожну частину в колобок, накриваємо рушником і залишаємо на деякий час. Переходимо до підготовки начинки.

З відвареної картоплі зливаємо воду. Товкачкою робимо однорідне пюре. Не рекомендуємо використовувати блендер, оскільки пюре вийде клейким.

В пюре натираємо на дрібній тертці сулугуні та голландський сир, додаємо сіль і чорний мелений перець за смаком. Ретельно перемішуємо.

З отриманої картопляної маси формуємо три однакових за розміром кульки. Начинка готова.

Кожну частину тіста розкачуємо з допомогою качалки в тонкий круглий пласт на присипаної борошном робочій поверхні. По центру пласта кладемо картопляно-сирний кульку.

Вільні краї тіста піднімаємо над начинкою і защипуємо пальцями – виходить» мішок».

Злегка притискаємо долонями сформований мішечок і потім розкачуємо його качалкою до товщини в один-півтора сантиметри. По центру робимо невеликий отвір для виходу пари, як на фото.

Духовку завчасно розігріваємо до температури 190 градусів. Деко змащуємо олією або застеляємо промасленим пергаментом. Викладаємо на деко начинені коржі отвором вгору.

Яйце для змащування добре збовтуємо виделкою і отриманою масою покриваємо поверхню коржів з допомогою силіконової пензлика.

Встановлюємо деко на середній рівень уже гарячої духовки і випікаємо їх протягом десяти-п’ятнадцяти хвилин. Випікаємо інші коржі по черзі.

Готові коржі дістаємо з духовки, перекладаємо з дека на тарілку. Гарячу поверхню щедро змащуємо вершковим маслом для соковитості. Подаємо в гарячому вигляді.

Приємного аппетита!

Лепешки