Смажені баклажани мають неповторний смак, нагадує віддалено гриби з нотками м’яса. У поєднанні з часником і спеціями смак стає ще більш насиченим і об’ємніше. Такі баклажани – відмінна закуска, збуджуюча апетит. Пропонуємо заготовити на зиму цю смакоту саме в смаженому вигляді. Саме трудомістке – правильно посмажити кружечки баклажанів, щоб не залишити їх сирими, але і не пересмажити. Масло при смаженні вбирається дуже активно, відповідно, заготівля вийде досить калорійною.
Інгредієнти: на 2 л.
- Баклажан – 2,5 кг
- Часник – 200 гр.
- Перець червоний мелений – 0.5 ч. л.
- Цукор-пісок – 2 ч. л.
- Масло соняшникове – 800 мл
- Оцет столовий 9% – 2 ст. л.
- Сіль – за смаком
Процес приготування:
Щоб приготувати баклажани на зиму смажені кружечками з часником, баклажани миємо й обсушуємо. Зрізаємо плодоніжку і нарізаємо плоди рівними поперечними кружками товщиною не більше півтора сантиметрів. Гуртки розкладаємо на плоскій тарілці, пересипаючи сіллю. Важливо відзначити, що більше додавання солі до баклажанів не планується, тому на цьому етапі кількість солі регулюємо за смаком. Залишаємо баклажани при кімнатній температурі на пару годин. За цей час вони пустять сік, і піде зайва гіркота. Виділився сік зливаємо – він не потрібен.
На сковороді розігріваємо олію до гарячого стану. У розігріте масло викладаємо кружечки баклажанів і обсмажуємо з обох сторін. Температура плити при смаженні – середньо-низька. Смажимо без кришки. Необхідно домогтися потемніння м’якоті і появи рум’яної скоринки. Готові обсмажені баклажани складаємо на тарілку. По мірі необхідності доливаємо в сковороду ще масла, не забуваючи добре його розігрівати перед закладкою чергової порції баклажанових гуртків.
Часник очищаємо від лушпиння і пропускаємо зубки через прес. Отриману часникову масу кладемо в миску і додаємо до неї червоний мелений перець, цукровий пісок і оцет. Ретельно перемішуємо, щоб кристали цукру розчинилися.
Банки моєму содовим розчином і ошпарюємо окропом. Також чинимо і з кришками. Даємо банкам і кришок повністю обсохнути. Поміщаємо в підготовлені банки обсмажені гуртки баклажанів, перекладаючи кожен шар часниковою кашкою. Заповнюємо банки доверху, прикривають кришками і ставимо стерилізуватися на десять-п’ятнадцять хвилин. Після стерилізації негайно закочує банки кришками, перевертаємо їх догори дном для перевірки герметичності і даємо повільно охолонути. Потім прибираємо баклажани на зберігання в темне прохолодне місце.
Приємного апетиту!
Баклажани на зиму Баклажани як гриби на зиму Гострий салат з баклажанів Гострий салат з баклажанів на зиму Салат з баклажанів з часником на зиму Салат з баклажанів пальчики оближеш на зиму