Щоб приготувати ароматний кримський плов c мідіями, необов’язково використовувати найсвіжіші морепродукти з берега Чорного моря. Беремо заморожені мідії і рапани, які можна знайти в будь-якому супермаркеті у відділі з заморожуванням. Рис, звичайно, беремо довгозерний: звичайний білий або нешліфований. Готувати страву рекомендуємо у товстостінній сковороді або казані – прогрів в такому посуді рівномірний і якісний, практично виключає пригорання.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Рис білий – 1 склянка
  • Мідії – 200 гр.
  • Рапани – 500 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 головка
  • Морква – 1 шт.
  • Часник – 1 головка
  • Лавровий лист – 2 – 3 шт.
  • Сіль – за смаком
  • Суміш перців – за смаком
  • Масло рослинне – для смаження
  • Зелень – для прикраси

Процес приготування:

Щоб приготувати кримський плов з мідіями, підготуйте інгредієнти. Такий плов однаково гарний як з білим рисом, так і з бурим. Якщо будете використовувати останній, то обов’язково рекомендуємо замочити його в холодній воді перед приготуванням страви як мінімум на шість годин – це суттєво скоротить час готування плову.

Заморожені мідії повністю розморожуємо, щоб позбутися від кірки льоду.

Аналогічно поступаємо з рапанами. Розморожуємо їх і зливаємо утворилася воду.

В товстостінну сковороду або казан наливаємо рослинне масло в такій кількості, щоб воно покрило дно шаром в пару міліметрів.

В гаряче масло викладаємо мідії. Обережно – вони досить активно «стріляють». Перемішуємо з маслом.

Слідом закладаємо рапани, перемішуємо і обсмажуємо все разом кілька хвилин.

Ріпчасту цибулю звільняємо від лушпиння, промиваємо, обсушуємо і нарізаємо на маленькі шматочки. Висипаємо цибулю до морепродуктів, перемішуємо, продовжуємо смажити до прозорості цибулевих шматочків.

Моркву очищаємо від верхньої шкірки, промиваємо, обсушуємо, натираємо на крупній тертці. Викладаємо морквяну стружку в сковороду, перемішуємо всі разом і продовжуємо обсмажувати, поки морква не пом’якшиться.

Рис попередньо ретельно миємо, щоб видалити зайвий крохмаль з зерен. Якщо це білий рис, то досить промивання. Якщо бурий рис, попередньо він повинен бути замочен. Поміщаємо промиту крупу в сковороду до овочів і морепродуктів, вирівнюємо його в плоский шар.

Крупа повинна бути покрита рідиною на півтора-два сантиметри. Тому додатково доливаємо гарячу воду. Висипаємо сіль за смаком. Закриваємо сковороду кришкою, доводимо вміст до кипіння і зменшуємо вогонь до мінімального. Готуємо плов десять хвилин при повільному кипінні.

Потім відкриваємо кришку, кладемо на рис лаврове листя і промиту, але неочищену головку часнику.

Також посипаємо блюдо сумішшю спецій для плову. Закриваємо сковороду кришкою і продовжуємо готувати плов ще десять хвилин на мінімальному вогні.

Готовий плов акуратно перемішуємо.

Розкладаємо плов по порційних тарілках разом з мідій і рапанів, посипаємо подрібненою свіжою зеленню. Подаємо в гарячому вигляді.

Приємного апетиту!

Пісний плов Плов без м'яса Плов без моркви Плов без цибулі Плов з морепродуктів Плов з часником Плов у каструлі