Дуже ефектне блюдо, яке можна подати гостям і здивувати навіть найдосвідченіших. Особливістю такого авторського рецепту є використання печених каштанів – вони змінюють текстуру плову і додають приємний специфічний смак. Якщо каштанів немає, або ви їх не любите, в якості альтернативи можна взяти чорнослив. Подавати такий плов рекомендуємо відразу ж після приготування, з пилу – з жару, а нарізати на порції прямо на столі.


Інгредієнти: на 6 порції.

  • Лаваш (тонкий) – 4 – 5 листків
  • Рис білий – 700 гр.
  • Баранина – 700 гр.
  • Виноград Кишмиш – 100 гр.
  • Курага – 100 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 головка
  • Масло – для змазування
  • Шафран – 0.5 ч. л.
  • Каштан європейський свіжий – 400 гр.
  • Сіль – за смаком
  • Вода – 1 л

Процес приготування:

Готувати шах-плов за рецептом Сталика Ханкишиева просто! Першим ділом підготуємо каштани. Промиваємо їх, обсушуємо і кладемо на деко. Запікаємо до м’якості і появи темної кірочки. В залежності від розміру каштанів це може зайняти різний час: 20-40 хвилин. Періодично пробудемо каштани і робимо висновок про готовність. Ще гарячі плоди надрізаємо хрест-навхрест і очищаємо від оболонки. Паралельно промиваємо кишмиш і курагу в теплій воді, після чого розсипаємо сухофрукти на рушник і даємо обсохнути. Якщо курага занадто велика, розрізаємо її на частини.

Приготуємо рис. Заливаємо його холодною водою і залишаємо на годину. Після цього добре промиваємо. Поміщаємо крупу в сотейник, заливаємо водою в зазначеній кількості, додаємо чайну ложку солі, шафран і варимо після закипання дванадцять-п’ятнадцять хвилин до напівготовності. Потім знімаємо каструлю з плити, воду зливаємо – рис повинен залишатися розсипчастим.

Баранину обсушуємо паперовим рушниками нарізаємо на невеликі кубики. Ріпчасту цибулю звільняємо від лушпиння, промиваємо, обсушуємо і нарізаємо на тонкі півкільця.

На сковороді розігріваємо невелика кількість вершкового масла (приблизно 25 грам загального вказаної кількості). Викладаємо в сковороду нарізану ріпчасту цибулю і обсмажуємо його на середньому вогні до появи вираженого рум’янцю.

Потім закладаємо в сковороду до цибулі шматочки баранини.

Обсмажуємо м’ясо до тих пір, поки шматочки на поверхні не поміняють колір з рожевого до блідо-коричневого. Після цього додаємо половину чайної ложки солі, кишмиш, курагу і очищені печені каштани. Перемішуємо всі разом, тримаємо на плиті ще півхвилинки і знімаємо з вогню.

Решту вершкового масла розтоплюємо до рідкого стану і змащуємо їм листи тонкого лаваша з допомогою силіконової пензлика. Викладаємо промаслений лаваш у форму для запікання. Важливо, щоб форма (це може бути, наприклад, каструля) була з товстими стінками, інакше лаваш може згоріти при тривалому запіканні.

Поверх лаваша, покладеного в форму, викладаємо половину підготовленого рису. На нього кладемо суміш м’яса і каштанів. Завершальний шар – друга половина рису. Вирівнюємо поверхню.

Піднімаємо звисаючі краї лаваша і закриваємо ними рис. Руками пригладжуємо складки. Щедро змащуємо поверхню вершковим маслом. Закриваємо форму кришкою. Як варіант, можна закрити плов на лаваші фольгою блискучою стороною всередину, щільно обтиску краю.

Духовку заздалегідь розігріваємо до температури 180 градусів. Ставимо форму з пловом в лаваші в духовку і запікаємо його протягом години. Лаваш повинен придбати красиву золотисту скориночку. Готовий шах-плов дістаємо з духовки і перевертаємо догори дном на плоске блюдо.

У центрі лаваша вирізаємо коло. Його можна порізати на порції і подати до плову окремо. Подаємо плов у гарячому вигляді на стіл. Краще додаток – свіжі овочі.

Приємного апетиту!

Азербайджанський плов з сухофруктами і м'ясом Плов без моркви Плов без цибулі Плов в духовці Плов з курагою Плов з м'ясом і курагою Плов у тесті Шах-плов на лаваші