Печінка з гречкою – ідеальне поєднання, як за смаком, так і з точки зору мікроелементного складу. Якщо потрібна їжа, багата вітамінами групи В і залізом – це відповідне блюдо. Гречку будемо готувати безпосередньо в духовці, без попередньої варіння. Крупа просочиться соками печінки і овочів, вийде смачною і розсипчастою. А курячу печінку перед запіканням рекомендуємо короткочасно обробити окропом – вона змінить колір і дійде до часткової готовності.
Інгредієнти: на 4 порції.
- Куряча печінка – 350 гр.
- Цибуля ріпчаста – 1 головка
- Морква – 1 шт.
- Болгарський перець солодкий – 1 шт.
- Чебрець свіжий – 1 ч. л.
- Масло вершкове – 25 гр.
- Масло рослинне – 10 гр.
- Сіль – за смаком
- Перець чорний мелений – за смаком
- Зелень – за смаком
Процес приготування:
Почнемо готувати курячу печінку з гречкою в духовці. Ріпчасту цибулю очищаємо, промиваємо, обсушуємо і ріжемо на тонкі шматочки. Моркву чистимо від верхньої шкірки, миємо, обсушуємо й нарізаємо тонкими брусочками або натираємо на крупній тертці. У сковороді розігріваємо вершкове і рослинне масло до гарячого стану. Спочатку обсмажуємо цибулю до прозорості, потім підсипаємо морква, перемішуємо і продовжуємо обсмажувати ще п’ять-шість хвилин, поки морква не стане м’якою.
Гречану крупу промиваємо під струменем проточної води, даємо всієї вологи стекти. Висипаємо підготовлену крупу до обсмаженою овочам, перемішуємо і смажимо ще п’ять-сім хвилин. Крупа повинна ввібрати все масло і злегка зарум’яниться. Знімаємо сковороду з плити.
Курячу печінку добре промиваємо в прохолодній воді, видаляємо всі наявні плівки, судини і прожилки. У каструлі доводимо до кипіння підсолену воду. Поміщаємо в окріп підготовлену печінку, витримуємо її там півтори-дві хвилини. Потім дістаємо з води.
У форму для запікання викладаємо суміш гречки і обсмажених овочів. Вирівнюємо. Зверху викладаємо курячу печінку.
Болгарський перець звільняємо від насіння і плодоніжки, миємо, обсушуємо і нарізаємо невеликими шматочками. У форму для запікання поверх гречки і печінки кладемо подрібнений перець. Посипаємо сіллю, сухим чебрецем і чорним меленим перцем.
Вливаємо гарячу воду так, щоб вона доходила до поверхні гречки. Частина печінки буде «виглядати» з загальної маси. Змащуємо ці частини рослинним маслом або сметаною. Це дасть рум’яну скоринку при запіканні. Затягуємо форму фольгою блискучою стороною всередину і ставимо в попередньо розігріту до 180 градусів духовку. Запікаємо протягом двадцяти хвилин. Потім знімаємо фольгу і запікаємо ще десять хвилин.
Куряча печінка з гречкою готова. Дістаємо її з духовки, посипаємо свіжою січеною зеленню і подаємо на стіл в гарячому вигляді.
Приємного апетиту!
Куряча печінка в духовці Куряча печінка з морквою і цибулею Куряча печінка з цибулею в духовці Куряча печінка з цибулею і морквою в духовці