Наші діди колись любили влітку втамовувати спрагу таким смачним натуральним напоєм, як житній квас. Стародавні рецепти актуальні й донині, адже такий квас дарує бадьорість, оздоровлює організм та має у своєму складі корисні мікроорганізми.
Інгредієнти: на 1 л.
- Житнє обдирне борошно – 0,5 л.
- Цукор-пісок – 7 ст. л.
- Родзинки – 1 жменя
- квасне Сусло – 1 ст. л.
- Вода – 0,5 л.
- Сухарики (палені) – 1 жменя
Процес приготування:
Що ж потрібно для приготування квасу на гущі з житнього борошна? Відміряти банку житнього борошна і просіяти її, щоб відсіяти домішки великого розміру.
Для гущі в чисту скляну літрову банку всипати житнє борошно, покласти 2 ст. л. з верхом цукру-піску. Влити туди ж воду, збовтати віночком до об’єднання. Покласти в гущу жменю немитого родзинок і знову перемішати. Накрити банку з закваскою марлею, складеною в кілька разів, і закріпити її гумкою. Так комахи, приваблені запахом гущі, не зможуть потрапити всередину. Залишити закваску постояти в теплому місці протягом 2 діб. Закваска готова до використання.
В трилітрову вимиту банку покласти близько 6 ст. л. приготовленої гущі. Додати 1 жменя палених сухарів, всипати 1 ст. л. сухого квасу. Покласти 5 ст. л. цукру і влити воду, щоб вона доходила до плічок банки. Покласти в квас 7-8 родзинок. Родзинки попередньо не мити.
Дати постояти квасу в темному місці протягом 1 доби. Те, що напій готовий, можна буде зрозуміти з того, що спливуть родзинки.
Приємного апетиту!
Квас без дріжджів Квас з квасного сусла Квас з родзинками