Пропонуємо рецепт довгограючою, «вічної» закваски на пшеничної цільнозерновий борошна з додаванням житніх висівок. Якщо дотримуватися всі умови, закваска дозріє до вживання вже на п’ятий день. Після того, як вона буде готова, частину закваски можна змішувати з борошном і висівками і знову залишати на дозрівання. Таким чином, закваска живе нескінченно, поки ми її годуємо і потребуємо. Для зручності в рецепті вказані інгредієнти з урахуванням днів, в які ви будете їх додавати.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Вода (для першого дня) – 80 мл
  • Житні висівки (для першого дня) – 3 ст. л.
  • Житні висівки (для другого дня) – 3 ст. л.
  • Вода (для другого дня) – 50 мл
  • Борошно цільнозернові (для третього дня) – 3 ст. л.
  • Вода (для третього дня) – 30 мл
  • Борошно цільнозернові (для четвертого дня) – 3 ст. л.
  • Вода (для четвертого дня) – 30 мл
  • Вода (для п’ятого дня) – 50 мл
  • Борошно цільнозернові (для п’ятого дня) – 3 ст. л.

Процес приготування:

Як приготувати закваску для хліба без дріжджів в домашніх умовах? Отже, для приготування закваски знадобиться борошно пшеничне цільнозернові, житні висівки і вода. Рідина використовуємо кімнатної температури, спеціально гріти її не потрібно.

Для розуміння на фото можна побачити фото наповнення їдальні ложки – набираємо такий обсяг борошна і висівок.

Для закваски зручно використовувати звичайну скляну банку об’ємом один літр – в ній зручно спостерігати за процесом. Кладемо в ємність житні висівки для першого дня. Вливаємо відповідну кількість води. Змішуємо ложкою до однорідності. Накриваємо кришкою і ставимо в темне місце кімнатної температури, наприклад, у кухонну шафку.

На другий день можна буде спостерігати початок процесу бродіння – з’являться бульбашки.

Додаємо воду і житні висівки в зазначеному кількість на другий день. Перемішуємо, накриваємо, повертаємо в шафу.

На третій день обсяг закваски збільшиться. Масу перемішуємо і знімаємо три столові ложки від загального обсягу.

В час, що залишився в банку кількість закваски додаємо пшеничне цільнозернове борошно і воду для третього дня. Перемішуємо, накриваємо, повертаємо в шафу.

На четвертий день закваска світлішає, міцнішає, посилюється специфічний аромат. Всипаємо в закваску борошно, перемішуємо, повертаємо в шафу.

На п’ятий день закваску перемішуємо, додаємо зазначене для п’ятого дня кількість борошна і води, перемішуємо, повертаємо в шафу.

Через п’ять-шість годин поточного дня закваска підніметься і осяде по центру – з’явиться западинці. Це означає, що маса готова, її вже можна використовувати в випічку.

До речі, тісто для хліба на заквасці вимагає більше часу на расстойку, якщо порівнювати з тестом на промислових дріжджах.

Для зручності господині замішують тісто на ніч, а вранці приступають до випікання хліба.

Залишки закваски можна зберігати в холодильнику до шести-семи днів, після чого її потрібно буде підгодовувати з розрахунку 1 столова ложка закваски на 60 мілілітрів води. Борошна додаємо стільки, щоб консистенція тіста нагадувала густу сметану. Замішану масу знову залишаємо при кімнатній температурі для дозрівання.

Приємного апетиту!

Закваска для хліба Закваска для хліба без дріжджів Закваска для хліба із житнього борошна Квас без дріжджів Квас в домашніх умовах