Квас на заквасці з житнього борошна – напій, улюблений багатьма поколіннями. У наші дні, незважаючи на велике розмаїття напоїв, квас, смак яких знайомий нам ще з дитинства, знайти неможливо. Але це не привід впадати у відчай. Такий напій можна приготувати в домашніх умовах. І для цього знадобиться мінімальний набір інгредієнтів. У рецепті, який представлений вашій увазі, кількість інгредієнтів розрахована на приготування трьох літрів напою.
Інгредієнти: на 3 л.
- квасне Сусло – 150 мл
- Цукор-пісок – 100 гр.
- Вода – 3 л
- Житня закваска – 150 мл
Процес приготування:
Готувати квас на заквасці з житнього борошна легко! У суху миску відміряємо 150 грамів сухого хлібного квасу.
Потім пересипаємо його в трилітрову скляну банку, яку необхідно попередньо промити з використанням харчової соди і ретельно змити.
Наступний крок – заливаємо квас окропом до половини наповнивши банку, і прикриваємо банку кришкою. Чекаємо пару годин.
після двох годин доливаємо в банку теплу воду до плічок. У банку також всипаємо цукор.
Вміст банки ретельно перемішуємо до тих пір, поки цукор повністю не розчиниться. Потім накриваємо банку серветкою і залишаємо на півгодини для того, щоб отримана маса охолола до 30 градусів.
Наступний крок – в отриману масу відправляємо житню закваску. Знову все ретельно перемішуємо. Саме завдяки заквасці інгредієнти почнуть бродити.
Знову накриваємо банку серветкою і залишаємо напій на добу на підвіконні з південної сторони. При бажанні для появи додаткового аромату в отриману масу можна опустити скоринку хліба.
Через добу на поверхні квасу повинна буде з’явитися пінка. Крім того, напій почне валити характерний аромат. Напій необхідно процідити за допомогою марлі, а потім відправити в холодильник.
Квас можна подавати до столу.
Квас без дріжджів Квас в домашніх умовах Квас з квасного сусла