Квас на житній заквасці – це не просто напій, що бадьорить, який допоможе вгамувати спрагу, але і справжнє джерело корисних речовин. Варто зазначити, що такий квас може стати основою для окрошки. І все це можна приготувати, не залишаючи меж власної квартири. Головне – запастися необхідними інгредієнтами: житнім борошном, водою, цукром і родзинками.
Інгредієнти: на 10 порц.
- Житнє обдирне борошно – 8 ст. л.
- Цукор-пісок – 3 ст. л.
- Вода – 2 склянки
- Родзинки (немитий) – 30 шт.
- Вода тепла – 2.5 л.
Процес приготування:
Готувати квас на житній заквасці без дріжджів просто! Беремо великий таз, висипаємо туди борошно, вливаємо воду, все ретельно перемішуємо. На виході у нас повинна вийти маса, яка за консистенцією нагадує сметану. Додаємо в отриману суміш цукор, і знову все перемішуємо.
Наступний крок – в тісто необхідно відправити немитий родзинки, завдяки чому процес бродіння буде проходити набагато активніше.
Відправляємо миску з тестом, який слід прикрити чистим рушником, в тепле місце. Закваска буде готова після того, як вона почне валити кислуватий запах.
З готової закваски необхідно отримати родзинки. Саме тісто відправляємо в чисту банку.
Заливаємо тісто чистою водою до плічок банки, накриваємо кришкою і залишаємо на три дні.
Після того, як білий квас буде готовий, розливаємо його по пляшках, а гущу залишаємо в банках.
Її можна буде використовувати ще кілька разів для приготування такого ж квасу. для цього гущу необхідно залити водою, додати туди 3 ст. л. борошна і таку ж кількість цукру. Чергова партія квасу буде готова через 2-3 дні.
Квас без дріжджів Квас в домашніх умовах Квас з родзинками