Багато люблять бородинський хліб за його насичений смак. Квас на цьому хлібі також виходить міцним, насиченим хлібними ароматами. Бородінський квас прекрасно тамує спрагу, оскільки він не дуже солодкий.
Інгредієнти: на 5 арк.
- Хліб бородинський – 1 шт.
- Вода – 5 л
- Сухі дріжджі – 10 гр.
- Цукор-пісок – 250 гр.
- Кефір – 1 ст. л.
Процес приготування:
Щоб приготувати квас з бородінського хліба, буханець бородінського хліба порізати на прямокутники, розкласти на деку і прибрати в розігріту до 160 градусів духовку просушитись до горілої кірки.
Влити в глибоку каструлю всю воду, всипати цукор і поставити на середній вогонь.
Коли вода закипить, додати сухарі. Перемішати і зняти з вогню. Остудити суміш до температури 30 градусів, покласти дріжджі і кефір. Розмішати і залишити бродити при кімнатній температурі 2 діб.
після вказаного часу розлити квас по пляшках, попередньо процідивши через складену в кілька шарів марлю або сито з дрібними отворами. Залишити в пляшках приблизно 10 см вільного простору, т. к. вони будуть роздуватися від газів. Потрібно контролювати, щоб пляшка не роздулася від газів занадто сильно і не вибухнула.
Пляшку з майже приготовившимся квасом, поставити на 2 дні в холодильник, щоб бродіння значно сповільнилося. Коли пройде 2 дні, квас можна пробувати. Чим довше напій буде стояти в холодильнику, тим смачніше буде, проте сильно перетримувати його теж не варто. Після відкриття пляшки зберігати квас можна не довше 3 діб.
Такий домашній квас краще не пити при управлінні транспортним засобом, т. к. відсоток вмісту алкоголю в ньому вище, ніж у квасу з магазину. Також потрібно нагадати, щоб при приготуванні посуд і інструменти повинні бути чистими і максимально стерильними, оскільки якщо в напій потраплять мікроби, він стане занадто кислим.
Приємного апетиту!
Квас в домашніх умовах Квас на дріжджах Квас на сухих дріжджах Хлібний квас Хлібний квас з дріжджами Хлібний квас на 3 літри