З безлічі способів приготування квасу в домашніх умовах в окрему групу виділяються рецепти на основі хліба. Даний рецепт розглядає приготування квасу з хліба і родзинок без використання дріжджів. Рецепт простий, зрозумілий, спеціальних навичок для приготування такого квасу не потрібно.
Інгредієнти: на 3 л.
- Житній хліб – 250 гр.
- Родзинки – 20 гр.
- Вода – 2,5 л
- Цукор-пісок – 180 гр.
Процес приготування:
Рецепт квасу з хліба і родзинок без дріжджів простий у приготуванні! Закип’ятіть воду, потім розчиніть в ній цукровий пісок. Остудіть рідину до температури 28-30 градусів.
Житній хліб поріжте невеликими шматочками і висушити в духовці протягом 10-15 хвилин при 160 градусах. Стежте, щоб вийшли сухарики рум’яними, а не підгорілими (в такому випадку напій буде мати присмак гіркоти).
Коли сухарі охолонуть, відправте їх у банку, туди ж всипте родзинки, залийте охололу воду з цукром.
Накрийте банку рушником або марлею. Важливий момент про родзинки: його не потрібно попередньо перед використанням промивати, так як на його поверхні утримуються дикі дріжджі. Вони допоможуть квасу не запліснявіти і не скиснути.
Після цього майбутній квас поставте в тепле місце. Приблизно через добу почнеться бродіння, після цього банку необхідно потримати в теплі ще 2 доби. У підсумку квас приготується за 3 дня.
Через деякий час готовий квас необхідно профільтрувати через марлю – таким чином, напій вийде без домішок. Залишився хліб з родзинками можна і далі використовувати для приготування квасу, так як це готова закваска.
Квас розливаємо по зручним пляшок або інших ємкостей, попередньо помістивши в них невелика кількість родзинок (5-6 штук).
Ємності з квасом закриваємо кришками, ставимо в тепле місце на 6 годин. Після цього відправляємо напій в холодильник. Як тільки квас охолоне, він готовий до вживання!
Приємного вам апетиту!
Квас без дріжджів Квас в домашніх умовах