Білий квас на житньому борошні без додавання дріжджів покращує травлення, піднімає працездатність і прискорює обмін речовин. У житньому борошні є всі складові для молочнокислого бродіння.


Інгредієнти: на 10 порц.

  • Житнє обдирне борошно – 8 ст. л.
  • Цукор-пісок – 3 ст. л.
  • Вода – 2 склянки
  • Родзинки – 30 гр.

Процес приготування:

Почнемо готувати квас з житнього борошна без дріжджів. Розвести просіяне житнє борошно у воді до консистенції сметани.

Додати в суміш цукровий пісок і розмішати.

Кинути в миску з закваскою немитий ізюм, на поверхні якого живуть мікроорганізми, які допоможуть процесу бродіння.

Поставити закваску в тепле місце на кілька днів, накривши її тонким чистим рушником. Закваска готова, коли почне видавати кислуватий запах.

Дістати з закваски родзинки, викинути його.

Тісто викласти у вимиту трилітрову банку.

Залити сусло чистою водою, трохи не доходячи до горлечка банки.

Всипати у воду 3 ст. л. житнього борошна і цукру, розмішати.

Накрити банку і дати постояти при кімнатній температурі 2-3 дні.

Коли квас готовий, злити його в пляшки, гущу залишити.

Пляшки з квасом ретельно закрутити і прибрати в холодильник охолоджуватися. Там же його варто зберігати.

В банку із залишками гущі знову влити воду, додати 3 ст. л. борошна і цукру.

Злити через 2-3 дні квас в пляшки. Так можна повторювати нескінченно. Частина гущі кожен раз краще викидати.

Приємного апетиту!

Квас без дріжджів Квас з родзинками