Білий квас на житньому борошні без додавання дріжджів покращує травлення, піднімає працездатність і прискорює обмін речовин. У житньому борошні є всі складові для молочнокислого бродіння.
Інгредієнти: на 10 порц.
- Житнє обдирне борошно – 8 ст. л.
- Цукор-пісок – 3 ст. л.
- Вода – 2 склянки
- Родзинки – 30 гр.
Процес приготування:
Почнемо готувати квас з житнього борошна без дріжджів. Розвести просіяне житнє борошно у воді до консистенції сметани.
Додати в суміш цукровий пісок і розмішати.
Кинути в миску з закваскою немитий ізюм, на поверхні якого живуть мікроорганізми, які допоможуть процесу бродіння.
Поставити закваску в тепле місце на кілька днів, накривши її тонким чистим рушником. Закваска готова, коли почне видавати кислуватий запах.
Дістати з закваски родзинки, викинути його.
Тісто викласти у вимиту трилітрову банку.
Залити сусло чистою водою, трохи не доходячи до горлечка банки.
Всипати у воду 3 ст. л. житнього борошна і цукру, розмішати.
Накрити банку і дати постояти при кімнатній температурі 2-3 дні.
Коли квас готовий, злити його в пляшки, гущу залишити.
Пляшки з квасом ретельно закрутити і прибрати в холодильник охолоджуватися. Там же його варто зберігати.
В банку із залишками гущі знову влити воду, додати 3 ст. л. борошна і цукру.
Злити через 2-3 дні квас в пляшки. Так можна повторювати нескінченно. Частина гущі кожен раз краще викидати.
Приємного апетиту!
Квас без дріжджів Квас з родзинками