Сьогодні будемо готувати кыстыбый по-татарськи на кефірі! Це традиційне татарська страва складається з коржів і начинки. Тісто для коржів зазвичай готують на основі води, молока або кефіру. Кожний варіант дає свій результат і відрізняється вп смаку. У даному рецепті кыстыбый будемо готувати на кефірі. Коржі виходять м’якими і трохи пористими на розломі – на воді або молоці так не виходить. Начинкою буде класичне картопляне пюре з вершковим маслом.
Інгредієнти: на 6 порції.
- Борошно пшеничне – 3 склянки
- Кефір – 1 склянка
- Сода харчова – 1 щіпка
- Сіль – за смаком
- Картопля – 1 кг
- Масло вершкове – 100 гр.
- Молоко коров’яче – 0.5 склянки
Процес приготування:
Приступимо до готування кыстыбая по-татарськи на кефірі. Спочатку готуємо тісто, щоб заощадити час: після замісу йому знадобиться двадцять хвилин для «відпочинку». У миску вливаємо кефір, всипаємо в нього соду і сіль.
Перемішуємо і починаємо підсипати попередньо просіяне борошно. Додаємо її частинами, поступово замішуючи тісто. Воно не повинно бути тугим. У той же час, маса повинна добре тримати форму та бути пружною.
Готове тісто скачуємо в кулю і накриваємо чистим рушником. Залишаємо при кімнатній температурі на п’ятнадцять-двадцять хвилин.
Картоплю очищаємо від шкірки, промиваємо та нарізаємо шматками.
Відварюємо до готовності. Після варіння проціджуємо від відвару.
Варену картоплю розминаємо товкачиком.
Вливаємо гаряче молоко, кладемо вершкове масло і сіль за смаком. Розмішуємо всі разом до однорідності.
З настоявшегося тіста формуємо товстий валик і розрізаємо його на 8-12 частин, в залежності від того, якого розміру коржі ви хочете отримати. Кожен відрізок скачуємо в грудочку.
Розкачуємо кожну частину качалкою в тонкий коло. Щоб надати пласту ідеальну форму, можна покласти на нього перевернуту тарілку і обрізати ножем виступаючі надлишки по колу.
На сухій гарячій сковороді без олії обсмажуємо коржі з обох боків до рум’янцю. Це швидкий процес – буквально за півтори-дві хвилини обсмажування з кожної сторони.
Готові обсмажені коржі кладемо чаркою на тарілці і накриваємо рушником, щоб вони не підсихали, зберігали м’якість і повільніше охолоджувались.
На половинку обсмажені коржі кладемо підготовлене картопляне пюре.
Другий половиною прикриваємо начинку – вийшов кыстыбый.
Укладаємо кыстыбый гіркою на блюді і змащуємо розтопленим вершковим маслом за допомогою силіконової пензлика.
Подаємо кыстыбый у гарячому вигляді
Приємного аппетита!
Кыстыбый