Кыстыбый дуже популярний у татар. Це обсмажені на сухій сковороді коржі, начинені потім картоплею або пшоняною кашею. Пропонуємо приготувати перший варіант. Тісто замішуємо на молоці без яєць. А при приготуванні картопляного пюре не шкодуємо вершкового масла – воно не тільки забезпечить ніжний смак, але і збалансує прісне тісто відсутньої жирністю.


Інгредієнти: на 6 порції.

  • Борошно пшеничне – 450 – 500 гр.
  • Молоко коров’яче (для тіста) – 500 мл
  • Цукор-пісок – 0.5 ч. л.
  • Сіль – за смаком
  • Картопля 0.5 кг
  • Молоко коров’яче (для пюре) – 100 гр.
  • Масло вершкове (для пюре) – 50 гр.

Процес приготування:

Для приготування кыстыбая з картоплею по-татарськи на молоці у миску кладемо тепле молоко, додаємо в нього цукровий пісок і сіль. Перемішуємо до розчинення і починаємо підсипати попередньо просіяного через дрібне сито борошно. Додаємо її частинами, поступово замішуючи тісто. Підсумкова консистенція повинна бути м’якою, але пружною, маса не має липнути до рук.

Скачуємо кульку з замішаного тіста і накриваємо його мискою або рушником, щоб поверхня не підсихали. Залишаємо тісто при кімнатній температурі на п’ятнадцять-двадцять хвилин.

З «відпочив» тіста формуємо валик і розрізаємо його на 8-12 частин. Кожен відрізок ущільнюємо і скачуємо в грудочку.

Розкачуємо порції тіста качалкою в тонкі кола. Щоб надати їм ідеально рівну форму, кладемо зверху перевернуту тарілку і обрізаємо ножем виступаючі надлишки тесту по колу. Заготівля буде мати бездоганно круглу форму.

З картоплі зрізаємо шкірку, промиваємо його і ріжемо шматками. Відварюємо до готовності. Після варіння проціджуємо від відвару і розминаємо в пюре. Додаємо вершкове масло і сіль за смаком. Також можна додати улюблені спеції.

Слідом вливаємо гаряче молоко. Доводимо все разом до однорідності за допомогою ручної товкачика, погружного блендера або міксера на високій швидкості.

На гарячій сковороді без олії обсмажуємо коржі з тіста з обох сторін при середньо-високій температурі плити. Це швидкий процес – буквально за півтори-дві хвилини обсмажування з кожної сторони. Скоринка буде формуватися неоднорідне, у вигляді горбків і окремих рум’яних плям.

На половинку обсмажені коржі кладемо підготовлену картопляну начинку.

Другий половиною прикриваємо пюре – вийшов начинений півколо. Поверхня змащуємо розтопленим вершковим маслом.

Подаємо кыстыбый в гарячому вигляді.

Приємного апетиту!

Кыстыбый