Це традиційне татарська страва у вигляді коржі з картопляним пюре. Продукти для його приготування – прості і доступні. Тісто для коржів будемо замішувати без додавання яєць, тільки на молоці. Виходить воно ніжним, з приємним молочним присмаком і дуже добре поєднується з картопляною начинкою. Кыстыбый відмінно підходить в якості ситного сніданку, а також швидкого перекусу.
Інгредієнти: на 4 порції.
- Борошно пшеничне – 3 склянки
- Молоко коров’яче – 1 склянка
- Масло рослинне – 2 ст. л.
- Сіль – за смаком
- Цукор-пісок – 1 щіпка
- Масло вершкове – 100 гр.
- Картопля – 10 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Масло рослинне – для смаження
Процес приготування:
Для приготування кыстыбая по-татарськи на молоці картоплю очищаємо від шкірки, миємо, нарізаємо невеликими шматками і відварюємо в підсоленій воді до м’якості.
Після варіння проціджуємо картопля від відвару. Частина протвара зберігаємо, щоб додати у готове пюре. Варену картоплю розминаємо товкачиком. Вливаємо відвар такій кількості, щоб маса не була сухою і стала трохи більш однорідної, але не рідкою. Кладемо вершкове масло і сіль за смаком. Перемішуємо. Також можна додати будь-яку приправу за смаком. Ріпчасту цибулю очищаємо і нарізаємо дрібними шматочками. Обсмажуємо його на сковороді в невеликій кількості рослинного масла до прозорості і золотистого рум’янцю. Додаємо цибулю до пюре і перемішуємо. Начинка готова.
Готуємо тісто: в великій мисці змішуємо яйце, тепле молоко і рослинне масло. Додаємо в отриману суміш сіль, цукровий пісок і збовтуємо. Додаємо попередньо просіяне борошно і замішуємо тісто руками. Вимішуємо масу, поки вона не перестане липнути до поверхонь. Готове тісто скачуємо в кулю, накриваємо чистим рушником і відставляємо «відпочивати» при кімнатній температурі на двадцять-тридцять хвилин.
Після закінчення зазначеного часу з тіста формуємо товстий валик і розрізаємо його на 7-8 частин. Кожен відрізок скачуємо в клубочок і розкочуємо качалкою в тонкий коло. Орієнтовний діаметр – 15 сантиметрів.
На сухій гарячій сковороді обсмажуємо коржі з обох боків до рум’янцю. Смажаться вони швидко – буквально за півтори-дві хвилини з кожного боку.
На половинку обсмажені коржі кладемо картопляне пюре з цибулею.
Другий половиною прикриваємо начинку – вийшов півколо.
Укладаємо кыстыбый гіркою на блюді – можна вже подавати.
А можна піти трохи далі і обсмажити до вираженої хрусткої скоринки вже готовий кыстыбый. Для цього розігріваємо олію на сковороді і доводимо кыстыбый до рум’яної скоринки з кожної сторони. Подаємо в гарячому вигляді.
Приємного аппетита!
Кыстыбый