Смачні стейки кижуча можна приготувати не тільки вдома на плиті, але і на природі на мангалі. Для цього лише потрібно заздалегідь замаринувати рибу. Для маринаду використовуємо ріпчаста цибуля, лимон, сіль і мелений чорний перець. Виходить соковито і ароматно.
Інгредієнти: на 6 порції.
- Кижуч – 1 кг
- Сіль – за смаком
- Перець чорний мелений – за смаком
- Масло оливкова – 30 гр.
- Цибуля ріпчаста – 4 – 5 головок
- Лимон – 1 шт.
- Зелень – за смаком
Процес приготування:
Щоб приготувати кижуч на мангалі на решітці, ріпчасту цибулю очищаємо, промиваємо, обсушуємо й нарізаємо тонкими півкільцями. Викладаємо цибулю в об’ємну ємність і добре тиснемо руками, щоб виділився сік.
Лимон моєму гарячою водою для посилення сокоотделенія. Розрізаємо на дві частини і вичавлюємо сік до цибулі. Вичавлені половинки також кладемо до цибулі.
Рибу ретельно миємо, очищаємо від луски, видаляємо всі нутрощі. Тушку розрізаємо на стейки товщиною не менше двох з половиною-трьох сантиметрів. Обсушуємо оброблену рибу паперовим рушником.
Поміщаємо стейки кижуча в ємність з цибулею та лимоном.
Додаємо оливкову олію, сіль і чорний мелений перець.
Руками перемішуємо всі разом для рівномірного розподілу інгредієнтів. Залишаємо стейки маринуватися мінімум на сорок-п’ятдесят хвилин.
Готуємо мангал: температура вугілля повинна бути нижче, ніж для приготування м’яса. Відкритого полум’я не допускається.
Стейки кладемо на змащену маслом грати і відправляємо на мангал. Готуємо рибу за п’ять-сім хвилин з кожного боку до легкої скоринки. Важливо не пересушити.
Готового кижуча перекладаємо на блюдо, прикрашаємо шматочками лимона, свіжою зеленню і подаємо на стіл в гарячому вигляді.
Смачного!