Лагман дуже зручно готувати в казані – великий обсяг і товсті стінки ємності дозволяють швидко управлятися з обсмаженням компонентів і уникнути пригорання. Для даного рецепту використовуємо баранину – вона дасть насичений смак і ситність готовому блюду. Хоча, звичайно, припустимо брати і інші варіанти м’яса, але смак лагмана вже буде відрізнятися.
Інгредієнти: на 6 порції.
- Баранина – 500 гр.
- Дайкон – 300 гр.
- Болгарський перець солодкий – 2 шт.
- Морква – 1 шт.
- Цибуля ріпчаста – 2 головки
- Помідори свіжі – 3 шт.
- Часник – 2 зуб.
- Сіль – за смаком
- Перець чорний мелений – за смаком
- Коріандр – за смаком
- Зіра – за смаком
- Бадьян – 2 зірки
- Перець чилі – 20 гр.
- Базилік сушений – за смаком
- Паприка мелена – на смак
- Цибуля зелена – 1 пучок
- Петрушка – 0.5 пучків
- Кінза – 0.5 пучків
- Локшина рисова – 300 гр.
- Вода або Бульйон – 1,5 л
Процес приготування:
Почнемо готувати лагман з баранини в казані. Шматок баранини промиваємо, обсушуємо і нарізаємо впоперек волокон на маленькі шматочки. Жир частково можна прибрати, але весь його не зрізаємо, нарізаючи м’ясо разом з ним – при обсмажуванні він буде топитися і забезпечить скоринку овочів.
Ріпчасту цибулю очищаємо, промиваємо і ріжемо ножем на кубики. Моркву і дайкон очищаємо, промиваємо та нарізаємо також шматочками аналогічного розміру. Не варто занадто сильно подрібнювати овочі, оскільки вони в процесі готування просто втратять форму.
У розігрітий казан викладаємо шматочки баранини, що містять максимальну кількість жиру. Температура плити – середньо-висока. Обсмажуємо їх, одночасно вытапливая жир. Потім відправляємо в казан інше м’ясо, перемішуємо і добиваємося легкого рум’янцю. Далі висипаємо до м’яса нарізану кубиками цибулю, моркву і дайкон. Перемішуємо і готуємо дві-три хвилини при постійному помішуванні.
Болгарський перець промиваємо, звільняємо від насіння і вирізаємо плодоніжку. М’якоть нарізаємо дрібними шматочками. Помідори промиваємо, видаляємо слід від плодоніжки і нарізаємо невеликими кубиками. Висипаємо нарізані овочі в казан, додаємо сіль за смаком, чорний мелений перець, бадьян і базилік. Перемішуємо і знижуємо температуру плити на середню величину. Тушкуємо при періодичному помішуванні протягом десяти хвилин.
Вливаємо в казан бульйон або просто воду, перемішуємо, доводимо масу до кипіння і закрити кришкою. Температуру плити робимо низькою і готуємо лагман протягом години. В кінці пробуємо суп, при необхідності досолює.
Під час варіння супу готуємо гостру приправу для подачі. Для цього у ступку поміщаємо по половині чайної ложки коріандру, зіри, паприки, очищені від лушпиння зубки часнику і половинку гострого перцю. Товкачем розтираємо спеції у відносно однорідну масу. Кількість гострого перцю та інших спецій можна регулювати за власним смаком. В кінці розтирання додаємо щіпку солі і ще раз розтираємо.
В окремій каструлі доводимо до кипіння підсолену воду. Опускаємо в неї локшину. Варимо до готовності, після чого відкидаємо на друшляк і даємо відвару стекти. Поливаємо локшину невеликою кількістю рослинного масла і перемішуємо, щоб уникнути злипання.
В порційні прогріті піали на дно розкладаємо спочатку відварену локшину, потім викладаємо на неї овочі і м’ясо з супу. Заливаємо бажаним кількістю бульйону з супу. Поверхня страви щедро посипаємо подрібненою зеленню петрушки, кінзи і зеленого лука. Подаємо в гарячому вигляді. Приготовану гостру приправу сервіруємо окремо – додаємо її в лагман індивідуально.
Приємного апетиту!
Лагман Лагман в казані Лагман з баранини Лагман класичний Лагман по-узбецьки