Лазанья – це страва італійської кухні, що складається з борошняних листів для лазаньї, овочевий або м’ясний начинки, соусу і сиру. Варто лише у звичному рецепті замінити начинку і у вас готове нове блюдо! Сьогодні ми приготуємо лазанью без м’яса, тобто замінимо звичну м’ясну начинку запеченими овочами. Найголовніше в лазіння – не шкодувати соусу, його повинно бути дуже багато, щоб лазіння вийшла ніжною і соковитою, а листи для лазаньї не вийшли сухими.
Інгредієнти: на 4 порції.
- Для соусу: –
- Борошно пшеничне – 2 ст. л.
- Молоко коров’яче – 500 мл
- Масло вершкове – 20 гр.
- Сіль – 0.5 ч. л.
- Перець білий горошок – 0.25 ч. л.
- Мускатний горіх – 0.25 ч. л.
- Сир Пармезан – 100 гр.
- Для лазаньї: –
- Листи лазаньї – 12 шт.
- Сир Пармезан – 300 гр.
- Болгарський перець солодкий – 5 шт.
- Баклажан – 3 – 4 шт.
- Помідори свіжі – 1 – 2 шт.
- Масло рослинне – 3 – 4 ст. л.
- Часник – 2 зуб.
- Базилік свіжий – 1 гілка
- Сіль – 0.5 ч. л.
- Перець чорний мелений – 0.25 ч. л.
Процес приготування:
Баклажани і перець промиваємо, обсушуємо, змащуємо олією і викладаємо на деко, застелене фольгою.
Запікаємо в духовій шафі при 200 градусах до появи підрум’янених бочков. У процесі запікання перець і баклажани необхідно перевертати, щоб вони рівномірно пропеклися з усіх боків.
По готовності виймаємо овочі з духовки, кладемо їх у пакет і закрити його. Залишаємо на 15-20 хвилин, щоб овочі охололи. Остиглі овочі чистимо від шкірки, а перець ще розрізаємо навпіл і видаляємо насіння. Нарізаємо овочі дрібними кубиками.
Помідори промиваємо, ошпарюємо окропом і чистимо від шкірки.
Потім натираємо на крупній тертці або подрібнюємо у блендері.
У сковороді розігріваємо олію, викладаємо дрібно порубаний часник і трохи обсмажуємо його.
Потім в сковороду додаємо томати і обсмажуємо все 5-7 хвилин. Після цього додаємо печені овочі і залишаємо тушкуватися 10-12 хвилин. В кінці додаємо листочки свіжого базиліка, сіль і перець.
У сотейнику розтоплюємо вершкове масло, додаємо борошно і обсмажуємо її близько хвилини, помішуючи.
Потім тонкою цівкою вводимо молоко, весь час помішуємо масу віночком, щоб не утворилися грудки. Після цього додаємо сіль, перець і мускатний горіх. Варимо соус до загусання, не забуваючи добре помішувати, щоб соус не пригорав на дно сотейника.
В кінці приготування додаємо в соус, натертий на крупній тертці сир, і добре перемішуємо.
На дно жароміцної форми наливаємо трохи соусу бешамель і викладаємо листи лазаньї. Потім наливаємо овочевий соус і розподіляємо його по листам. Зверху викладаємо кілька столових ложок соусу бешамель і посипаємо тертим сиром. Таким чином, чергуємо шари. Останній шар повинен бути полита соусом бешамель і посипані сиром.
Ставимо лазанью запікатися в духовку при 180 градусах 30-40 хвилин.
Готову лазанью дістаємо з духовки, ріжемо на порційні шматочки і подаємо на стіл. Приємного апетиту!
Лазанья