Приготувати таку лазанью – це як намалювати картину. Змішуємо безліч фарб, відтінків, текстур, виконуємо певну послідовність, додаємо фінальні декоративні штрихи – вуаля, кулінарний шедевр готовий! Лазанья по-неаполітанськи – дуже ситна, насичена і соковита. Приготування займає чимало часу і варто зусиль, але вони абсолютно виправдані смачним результатом.


Інгредієнти: на 6 порції.

  • Листи лазаньї – 8 шт.
  • Яйце (варені) – 2 шт.
  • Сир Моцарелла – 300 гр.
  • Сир Пармезан – 300 гр.
  • Масло – для змазування
  • Свинячий фарш (для соусу) – 1 кг
  • Бекон – 150 гр.
  • Масло оливкове – 4 ст. л.
  • Червоне напівсухе вино – 200 гр.
  • Морква – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 головка
  • Болгарський перець солодкий – 1 шт.
  • Кріп – 1 пучок
  • Помідори свіжі – 700 гр.
  • Копчена ковбаса – 300 гр.
  • Часник – 3 зуб.
  • Петрушка – 1 пучок
  • Майоран – 1 ч. л.
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Перець запашний мелений – за смаком

Процес приготування:

Готувати лазанью по-неаполітанськи просто! Цибулю, моркву і болгарський перець очищаємо, промиваємо та нарізаємо довільними великими шматками. Складаємо овочі в гущавину блендера і подрібнюємо до дрібних шматочків. Важливо вчасно зупинитися і не перетворити овочі в пюре. На сковороду виливаємо дві столові ложки оливкової олії і ставимо на плиту. Поки масло нагрівається, бекон нарізаємо на маленькі шматочки не більше сантиметра. Кладемо нарізаний бекон в гаряче масло і, помішуючи, обсмажуємо до рум’яної скоринки. Додаємо подрібнені овочі і тушкуємо протягом п’яти хвилин.

Після цього кладемо в сковороду свинячий фарш, перемішуємо лопаткою до однорідності суміші і тушкуємо ще десять хвилин.

Після закінчення зазначеного часу вливаємо в сковороду червоне вино, перемішуємо і готуємо до м’якості фаршу і майже повного розчинення овочів. На це піде приблизно двадцять хвилин. Не забуваємо помішувати масу, щоб вона не пригоріла.

Помідори і кріп промиваємо й обсушуємо. Кладемо в чашу блендера і подрібнюємо до отримання пюре. Додаємо отримане пюре до м’ясного соусу, кладемо також майоран, сіль, обидва види меленого перцю, перемішуємо і тушкуємо півгодини. У загальній складності на приготування м’ясного соусу має піти близько однієї години. Готовий соус знімаємо з плити і даємо йому трохи стыть і настоятися.

Копчені ковбаски звільняємо від оболонки і нарізаємо кружечками завтовшки в один сантиметр. Зелень петрушки промиваємо, обсушуємо і рубаємо ножем. Часник чистимо і пропускаємо через прес. На сковороді розігріваємо дві столові ложки оливкової олії, кладемо нарізані ковбаски і підрум’янюємо їх з усіх сторін протягом декількох хвилин. Закладаємо нарізану зелень і часник, перемішуємо і готуємо на середній температурі ще дві-три хвилини.

Для варіння листів лазаньї доводимо до кипіння підсолену воду в достатньому обсязі. Опускаємо листи лазаньї в киплячу воду і варимо, відповідно часу, зазначеному на упаковці. Готові листи дістаємо шумівкою і рівно укладаємо на окрему тарілку, даємо їм трохи охолонути.

Форму, в якій буде запікатися лазанья, змащуємо вершковим маслом. Викладаємо на дно форми кілька ложок м’ясного соусу і розподіляємо його по всьому периметру дна.

Потім укладаємо на соус частина відварених листів лазаньї так, щоб половина аркушів покривала дно, а половина звисала за бортиками. Далі у форму на аркуші викладаємо половину м’ясного соусу і половину засмажки з ковбасками. Сир моцарела нарізаємо пластинами, половину від усієї кількості укладаємо поверх засмажки. Закриваємо начинку звисаючими листами лазаньї, перевернувши їх усередину. Наверх знову викладаємо м’ясний соус і нарізані варені яйця. Покриваємо залишилися листами лазаньї. Викладаємо частину ковбасної засмажки і решту моцарелу. Пармезан натираємо на тертці і засипаємо поверхню лазаньї щедрим шаром.

Ставимо форму з лазаньєю в розігріту до 180 градусів духовку на середній рівень і запікаємо сорок хвилин.

Готову лазанью виймаємо з духовки і залишаємо на 10-15 хвилин охолонути і настоятися. Подаємо прямо у формі, нарізаючи на порції вже на столі.

Приємного апетиту!

Лазанья Лазанья без соусу Бешамель Лазанья з фаршем Лазанья з фаршем в духовці класична Лазанья італійська м'ясна Лазанья