Лазанья з картоплі просто очманілий! Варіант картопляної запіканки з італійським акцентом. Дуже ситне блюдо, з соковитою м’ясною начинкою і ніжним вершковим соусом Бешамель. Важливий момент – використання пряних трав, саме вони надають начинці ту саму впізнавану середземноморську нотку. Ну і не забуваємо про щедрий шар тертого сиру на поверхні: він відповідає за ароматну рум’яну скоринку.


Інгредієнти: на 6 порції.

  • Картопля – 700 гр.
  • Фарш м’ясний – 500 гр.
  • Молоко коров’яче – 500 мл
  • Цибуля ріпчаста – 1 головка
  • Борошно пшеничне – 1 ст. л.
  • Масло вершкове – 50 гр.
  • Сир Пармезан – 100 гр.
  • Розмарин – 3 гілки
  • Чебрець свіжий – 3 гілки
  • Мускатний горіх – 0.33 ч. л.
  • Часник – 1 зуб.
  • Сіль – за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Масло рослинне – для смаження

Процес приготування:

Готувати лазанью з картоплі легко! Ріпчасту цибулю очищаємо, промиваємо й обсушуємо. Нарізаємо на дрібні кубики. У сковороді розігріваємо олію до гарячого стану і висипаємо нарізану цибулю. Обсмажуємо до напівпрозорого стану.

Гілочки розмарину і чебрецю промиваємо, обсушуємо. Общипываем листочки від стебел. Можна злегка порубати ножем для подрібнення і вивільнення аромату. Часник чистимо і дрібно нарізаємо або пропускаємо через прес.

В сковороду з пассированным цибулею додаємо фарш і при постійному помішуванні обсмажуємо його протягом десяти хвилин. Ретельно розминаємо лопаткою, щоб не залишилося грудочок, і маса фаршу була відносно однорідною. В кінці обсмажування додаємо листочки чебрецю і розмарину, а також подрібнений зубок часнику.

Тушкуємо фарш разом з травами ще п’ять хвилин і знімаємо з плити.

Картопля очищаємо, промиваємо та нарізаємо на тонкі скибочки. Товщина платівок картоплі має бути два-три міліметри. У широкій каструлі доводимо до кипіння підсолену воду і опускаємо в неї нарізану картоплю. Варимо скибочки до напівготовності протягом п’яти-семи хвилин. Дістаємо шумівкою картоплю і викладаємо на плоску тарілку.

Для приготування соусу сковороду або сотейник ставимо на плиту і нагріваємо. Кладемо вершкове масло і розтоплюємо його. Висипаємо борошно в розтоплене масло і відразу починаємо заважати суміш віночком. Протягом однієї-двох хвилин підсмажуємо отриману густу масу на середній температурі, поки не з’явиться характерний горіховий запах.

Після цього вливаємо в борошно з маслом молоко тонкою цівкою, не перестаючи заважати. При постійному помішуванні готуємо соус одну-дві хвилини. В кінці приготування додаємо сіль за смаком, чорний мелений перець і тертий мускатний горіх. Якщо при приготуванні не вдалося уникнути появи грудочок, і готовий соус має неоднорідну консистенцію, можна пробити його заглибним блендером і добитися потрібної однорідності.

Форму для запікання лазаньї трохи змащуємо рослинним маслом силіконової пензликом. Виливаємо трохи приготованого соусу на дно, ложкою або лопаткою розподіляємо його по всьому периметру форми

На соус викладаємо половину фаршу, розподіляємо його рівним шаром.

Поверх фаршу викладаємо підлозі приготовані пластинки картоплі, намагаючись повністю закрити фарш.

Картоплю покриваємо залишилися соусом.

Знову викладаємо залишився м’ясний фарш і закриваємо його другою половиною картопляних скибочок. Сир натираємо на крупній тертці і щедро засипаємо поверхню лазаньї.

Ставимо форму з лазаньєю в попередньо нагріту до 200 градусів духовку на середній рівень і запікаємо протягом півгодини. Готову лазанью дістаємо з духовки і подаємо на стіл прямо в формі в гарячому вигляді.

Приємного апетиту!

класична Лазанья Лазанья Лазанья з фаршем Лазанья з фаршем в духовці класична Лазанья з фаршем і соусом бешамель м'ясна Лазанья