Приготувати таку лазанью – це як намалювати картину. Змішуємо безліч фарб, відтінків, текстур, виконуємо певну послідовність, додаємо фінальні декоративні штрихи – вуаля, кулінарний шедевр готовий! Лазанья по-неаполітанськи – дуже ситна, насичена і соковита. Приготування займає чимало часу і варто зусиль, але вони абсолютно виправдані смачним результатом.
Інгредієнти: на 6 порції.
- Листи лазаньї – 8 шт.
- Яйце (варені) – 2 шт.
- Сир Моцарелла – 300 гр.
- Сир Пармезан – 300 гр.
- Масло – для змазування
- Свинячий фарш (для соусу) – 1 кг
- Бекон – 150 гр.
- Масло оливкове – 4 ст. л.
- Червоне напівсухе вино – 200 гр.
- Морква – 1 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 головка
- Болгарський перець солодкий – 1 шт.
- Кріп – 1 пучок
- Помідори свіжі – 700 гр.
- Копчена ковбаса – 300 гр.
- Часник – 3 зуб.
- Петрушка – 1 пучок
- Майоран – 1 ч. л.
- Сіль – 1 ч. л.
- Перець чорний мелений – за смаком
- Перець запашний мелений – за смаком
Процес приготування:
Готувати лазанью по-неаполітанськи просто! Цибулю, моркву і болгарський перець очищаємо, промиваємо та нарізаємо довільними великими шматками. Складаємо овочі в гущавину блендера і подрібнюємо до дрібних шматочків. Важливо вчасно зупинитися і не перетворити овочі в пюре. На сковороду виливаємо дві столові ложки оливкової олії і ставимо на плиту. Поки масло нагрівається, бекон нарізаємо на маленькі шматочки не більше сантиметра. Кладемо нарізаний бекон в гаряче масло і, помішуючи, обсмажуємо до рум’яної скоринки. Додаємо подрібнені овочі і тушкуємо протягом п’яти хвилин.
Після цього кладемо в сковороду свинячий фарш, перемішуємо лопаткою до однорідності суміші і тушкуємо ще десять хвилин.
Після закінчення зазначеного часу вливаємо в сковороду червоне вино, перемішуємо і готуємо до м’якості фаршу і майже повного розчинення овочів. На це піде приблизно двадцять хвилин. Не забуваємо помішувати масу, щоб вона не пригоріла.
Помідори і кріп промиваємо й обсушуємо. Кладемо в чашу блендера і подрібнюємо до отримання пюре. Додаємо отримане пюре до м’ясного соусу, кладемо також майоран, сіль, обидва види меленого перцю, перемішуємо і тушкуємо півгодини. У загальній складності на приготування м’ясного соусу має піти близько однієї години. Готовий соус знімаємо з плити і даємо йому трохи стыть і настоятися.
Копчені ковбаски звільняємо від оболонки і нарізаємо кружечками завтовшки в один сантиметр. Зелень петрушки промиваємо, обсушуємо і рубаємо ножем. Часник чистимо і пропускаємо через прес. На сковороді розігріваємо дві столові ложки оливкової олії, кладемо нарізані ковбаски і підрум’янюємо їх з усіх сторін протягом декількох хвилин. Закладаємо нарізану зелень і часник, перемішуємо і готуємо на середній температурі ще дві-три хвилини.
Для варіння листів лазаньї доводимо до кипіння підсолену воду в достатньому обсязі. Опускаємо листи лазаньї в киплячу воду і варимо, відповідно часу, зазначеному на упаковці. Готові листи дістаємо шумівкою і рівно укладаємо на окрему тарілку, даємо їм трохи охолонути.
Форму, в якій буде запікатися лазанья, змащуємо вершковим маслом. Викладаємо на дно форми кілька ложок м’ясного соусу і розподіляємо його по всьому периметру дна.
Потім укладаємо на соус частина відварених листів лазаньї так, щоб половина аркушів покривала дно, а половина звисала за бортиками. Далі у форму на аркуші викладаємо половину м’ясного соусу і половину засмажки з ковбасками. Сир моцарела нарізаємо пластинами, половину від усієї кількості укладаємо поверх засмажки. Закриваємо начинку звисаючими листами лазаньї, перевернувши їх усередину. Наверх знову викладаємо м’ясний соус і нарізані варені яйця. Покриваємо залишилися листами лазаньї. Викладаємо частину ковбасної засмажки і решту моцарелу. Пармезан натираємо на тертці і засипаємо поверхню лазаньї щедрим шаром.
Ставимо форму з лазаньєю в розігріту до 180 градусів духовку на середній рівень і запікаємо сорок хвилин.
Готову лазанью виймаємо з духовки і залишаємо на 10-15 хвилин охолонути і настоятися. Подаємо прямо у формі, нарізаючи на порції вже на столі.
Приємного апетиту!
Лазанья Лазанья без соусу Бешамель Лазанья з фаршем Лазанья з фаршем в духовці класична Лазанья італійська м'ясна Лазанья