Взимку дуже цінно і приємно побалувати сім’ю річним ароматним лечо. Така заготівля відмінно підійде в якості гарніру, доповнивши будь-яке м’ясне блюдо своєю соковитістю і насиченим смаком. Нарізати овочі для лечо можна по-різному: хтось любить дрібні шматочки, комусь подобаються часточки побільше. Обов’язковою умовою є подрібнення помідорів до стану пюре – саме в такому вигляді вони надають потрібну консистенцію лечо і забезпечують оптимальний смак.
Інгредієнти: на 2 л.
- Болгарський перець солодкий – 1 кг
- Помідори свіжі – 1 кг
- Цибуля ріпчаста – 400 гр.
- Морква – 400 гр.
- Цукор-пісок – 100 гр.
- Масло рослинне – 100 мл
- Сіль – 1 ст. л.
- Оцет столовий 9% – 2 ст. л.
- Лавровий лист – 2 шт.
- Перець духмяний горошок – 5 шт.
Процес приготування:
Як почати готувати лечо на зиму помідори, перець, морква, цибуля? Перед приготуванням ретельно миємо всі овочі від забруднень. Помідори розрізаємо навпіл і вирізаємо слід від плодоніжки. Далі нарізаємо помідори шматочками довільної форми і складаємо їх в об’ємну каструлю для подальшої обробки і варіння.
Заглибним блендером пробиваємо томати до стану однорідного пюре. Каструлю з пюре ставимо на плиту і нагріваємо до кипіння. Поки пюре нагрівається, додаємо в нього сіль, цукровий пісок, горошини чорного перцю і лаврове листя. З моменту закипання варимо томатну масу двадцять хвилин при низькій температурі.
Очищений ріпчасту цибулю нарізаємо дрібними кубиками.
Моркву очищаємо від верхньої шкірки і натираємо на крупній тертці.
Болгарські перці розрізаємо навпіл і видаляємо з них насіння. Плодоніжки вирізаємо. Підготовлену м’якоть перців ріжемо невеликими шматочками. У сковороді розігріваємо рослинне масло і занурюємо в нього подрібнену ріпчасту цибулю. Обсмажуємо цибулю до прозорості, не забуваючи помішувати. Потім висипаємо натерту моркву і продовжуємо обсмажувати при постійному перемішуванні, щоб уникнути пригорання. Готуємо овочеву масу в сковороді орієнтовно п’ятнадцять хвилин, поки морква не стане повністю м’якою і не почне злегка рум’янитися. З томатного пюре в каструлі витягаємо лаврове листя і занурюємо в нього обсмажені цибулю з морквою, а також висипаємо нарізаний болгарський перець.
Овочеву суміш перемішуємо і доводимо до кипіння. З моменту закипання варимо лечо протягом двадцяти хвилин, періодично помішуючи, щоб маса не пригоріла. Після закінчення зазначеного часу вливаємо в лечо оцет, перемішуємо і знімаємо з плити. Готове гаряче лечо розливаємо по попередньо простерилизованным і обсушенным банкам і відразу закатуємо сухими стерильними кришками. Заготівлям даємо повністю охолонути і прибираємо їх в прохолодне темне місце на зберігання.
Приємного апетиту!
Лечо «Пальчики оближеш» на зиму Лечо з перцю пальчики оближеш Лечо з помідорами на зиму Лечо по-болгарськи Салат з помідорів з олією на зиму Салат з помідорів і цибулі з маслом на зиму Салати з болгарського перцю на зиму