Прийнято вважати, що ліниві голубці – це спрощений варіант голубців традиційних. Однак, це не зовсім так. Голубці ліниві – це окреме, самостійне блюдо, яке відрізняється технологією приготування і навіть за смаком зовсім оригінально. Запечені в духовці під спеціальним соусом – ліниві голубці складуть конкуренцію багатьом гарячих страв і в частині здорового, поживного складу, та відносно часу готування.


Інгредієнти: на 5 порц.

  • Капуста білокачанна – 500 гр.
  • Фарш м’ясний – 600 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 2 головки
  • Морква – 1 шт.
  • Рис білий – 0.5 склянки
  • Сметана – 100 гр.
  • Томатний соус – 100 гр.
  • Яйце – 1 шт.
  • Сухарі панірувальні (для обвалювання) – 100 – 200 гр.
  • Масло рослинне – 2 ст. л.
  • Сіль – за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Зелень – за смаком

Процес приготування:

Приступимо до приготування ледачих голубців в духовці на деку. Готуємо продукти для приготування ледачих голубців. Фарш необхідно розморозити, якщо він був заморожений, ріпчасту цибулю і моркву промити, обсушити і очистити.

Капусту шаткуємо максимально тонко. Подрібнену капусту руками необхідно гарненько розім’яти, щоб вона розм’якшилася і випустила трохи соку.

Рис промиваємо, кладемо в каструльку, заливаємо водою і ставимо на плиту. Доводимо до кипіння і варимо протягом 10-15 хвилин до стану напівготовності. Рис відкидаємо на друшляк, даємо повністю стекти відвару, а рісу – охолонути. В окремій мисці змішуємо нашатковану капусту і остиглий рис. Одну цибулину дрібно нарізаємо і додаємо до капусти з рисом. Висипаємо в миску також сіль і чорний мелений перець, розбиваємо яйце, викладаємо фарш руками і ретельно все перемішуємо.

Другу цибулину нарізаємо дрібними шматочками. На сковорідці розігріваємо рослинне масло до гарячого стану, викладаємо нарізану цибулю і на середній температурі плити пасеруємо до прозорості. Моркву натираємо на крупній тертці, додаємо до цибулі і продовжуємо пасерувати кілька хвилин, поки морква не стане м’якою і податливою.

Для приготування соусу в окремій мисочці змішуємо сметану і томатний соус. Вливаємо додатково один стакан води і добре розмішуємо до однорідності.

Панірувальні сухарі висипаємо на плоску тарілку. З приготовленої раніше капустяно-м’ясної маси руками формуємо голубці у формі биточків, обвалюємо їх у панірувальних сухарях з усіх боків.

Деко злегка змащуємо олією і викладаємо на нього сформовані ліниві голубці.

В порожнинах між голубцями розкладаємо обсмажені цибулю з морквою.

Заливаємо голубці і засмажку приготованим раніше соусом із сметани і томатної маси.

Духовку розігріваємо до 200 градусів і ставимо в неї деко з голубцями на середній рівень. Запікаємо в загальній складності 50 хвилин.

після перших 20 хвилин духовку відкриваємо і перевертаємо голубці на іншу сторону для рівномірного запікання. Готові голубці дістаємо з духовки і подаємо на стіл, поки вони гарячі. За бажанням можна прикрасити свіжою зеленню.

Приємного апетиту!

Другі страви на кожен день Ліниві голубці в духовці з підливою Ліниві голубці з капустою в духовці Ліниві голубці з капустою і рисом Ліниві голубці класичні