Пропонуємо урізноманітнити рецепт лепешняку з допомогою ягід. Для цієї мети ідеально підходить полуниця. Ця соковита ягода, з делікатною кислинкою зробить випічку соковитіше, цікавіше за смаком і ароматні. А вже вид яскравою ягоди на тлі розсипчастого тесту радує око і викликає стійке бажання негайно зняти пробу. Полуниця підійде як свіжа, так і заморожена. В останньому випадку ягід потрібно дати повністю розморозитися, а сік, що утворився – обов’язково злити.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Манна крупа – 1 склянка
  • Кефір – 1 склянка
  • Цукор-пісок – 2/3 склянки
  • Масло вершкове (для тіста) – 100 гр.
  • Яйце – 2 шт.
  • Борошно – 1 склянка
  • Розпушувач тіста – 1 ч. л.
  • Сіль – пучок
  • Полуниця – 250 гр.
  • Масло – для змазування
  • Цукрова пудра – для посипання

Процес приготування:

Готувати маннік на кефірі з полуницею легко! Манну крупу покласти в миску і заливаємо кефіром. Додаємо сіль і ретельно перемішуємо, щоб вся крупа рівномірно змішалася з рідиною. Залишаємо манку на тридцять хвилин при кімнатній температурі для розм’якшення.

Яйця розбиваємо і поділяємо на білки і жовтки. Білки в окремій ємності збиваємо міксером до стану щільної піни.

В окрему миску кладемо розм’якшене вершкове масло і висипаємо цукровий пісок. Розтираємо ложкою масу до змішування компонентів. Додаємо до цукрово-масляної суміші залишилися жовтки і ретельно вимішуємо все разом до однорідності.

До розм’якшеною манці додаємо масляну масу і перемішуємо. Потім порціями вмішуємо збиті білки, здійснюючи кругові рухи. В останню чергу просіваємо борошно разом з розпушувачем і додаємо в тісто. Вимішуємо його віночком до повного зникнення грудочок. Полуницю промиваємо, обсушуємо і при необхідності розрізаємо на частини. Форму для випічки змащуємо вершковим маслом. Викладаємо в підготовлену форму половину тіста і викладаємо на нього ягоди полуниці. Поверх розподіляємо тісто і вирівнюємо поверхню ложкою.

Духовку розігріваємо до температури 180 градусів. Форму з манником ставимо на середній рівень і випікаємо протягом сорока хвилин. Наприкінці випікання перевіряємо виріб на готовність, встромивши в середину зубочистку. Якщо вона виходить суха, без налиплого тесту, то манник готовий. Дістаємо його з духовки, даємо охолонути і перекладаємо на сервірувальне блюдо. В остиглому стані посипаємо випічку цукровою пудрою, нарізаємо на порційні шматочки і подаємо до столу.

Приємного апетиту!

Манник як в дитячому саду Маннік на кефірі без борошна Маннік на кефірі з борошном Пишний маннік на кефірі розсипчастий ПП маннік на кефірі